Допис Председнику Републике Србије

Кабинет председника Републике Србије
Председник г.Александар Вучић

Поштовани г. председниче,

Принуђен сам да Вам се обратим као председник Синдиката полиције и полицијских старешина како бих Вам скренуо пажњу, као особи на најуваженијем положају у Републици Србији, на ситуацију у делу полиције која је својим непоступањем довела у реалну опасност нашу колегиницу и, уједно, државног секретара у МУП-у РСрбије г. Дијану Хркаловић. Овај синдикат, за разлику од многобројних синдиката у полицији нема разлога да без основе хвали ни сараднике министра, ни активности МУП-а у целини. Јер, СПИПС је једини синдикат без уговора са врхом полиције, тј., без бенефиција и погодности који такав акт обезбеђује синдикалцима да неометано раде синдикални посао и једини који нема број личног мобилног телефона нашег министра како би му испостављали своје (углавном) каријерне жеље.

Ми који смо деценијама у полицији, инцидент у Лучанима, који не силази са вести, неких ТВ и недељника, схватамо као иступ не опозиционих партија, већ као хулигански насртај не само на колегиницу Хркаловић већ на државу Србију. Управо зато што се овај хулигански напад догодио, срећом без последица, унутар зграде ПС Лучани (!?). И ту је срж нашег обраћања Вама као особи која је залог законитости у овој држави. Апелујемо на Вас да у консултацији са министром Стефановићем, се спроведу одговарајуће дисциплинске и друге мере против начелника Полицијске управе Чачак, начелника Полицијске станице Лучани и командира исте ПС. Јер, управо су те колеге најодговорније што су хулигани упали у објекат полиције и што су у својој безобзирности вербално (срећом!) нападали колегиницу Хркаловић. А све се то догађало испред ноншалантног и готово незаинтересованог састава ПС и њених руководнлаца.

Ја бих се лично веома лоше осећао да Вам се не обратим са овим сагледавањем описаног инцидента јер, ако се сада не одреагује, отварају се врата, без пардона, анархији. Отварају се широм врата нераду у полицијским редовима где се радије баве “хапшењима” значака полицијских синдиката (па и нашег), док дрога несметано кружи по улицама тих градова, пуца се у људе “познате полицији” без да се налазе и пуцачи и наручиоци итд. Као да тај нерад у појединим полицијскихм јединицама није сам по себи срамотан, већ им је проблем и да предвиде изборни хулиганизам, да се организују и да макар спрече блаћење једне од најагилнијих сарадница министра Стефановића у борби за сузбијање управо поменутих, не инцидената, већ појава. А када те неспособне, неактивне и шта год још, челнике појединих полицијских јединица стигне заслужена смена са положаја, доживљавају стресове, инфаркте, уместо да су се потрудили да оправдају руководна места на којима су се (грешком) налазили.

Последица за нерад и опструкцију деловања мора бити јер само тако ће бити заштићени и грађани Србије али и истински припадници полиције који чине њен већински квалитетан део.

Београд, 20.12.2018.