И ПОЛИЦАЈЦИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ИМАЈУ ЕМОЦИЈЕ

Да је полицијски посао са девет кора, одавно је познато: и да он захтева и храброст, и одлучност али и емоције. А управо је о емоцијама је реч када су наше колеге из Републике Српске службено интервенисале и привеле у ПУ Бањалука оца и мајку покојног Давида Драгичевића. због чије смрти од пролећа свакодневно трају протести у овом граду. Јер свако од колега у униформи је отац, брат или рођак некоме и знају да губитак најближег, посебно када се ради о младој особи, бескрајно боли. А боли и када наше колеге у униформама морају да изврше налог Окружног јавног тужилаштва из Бањалуке и да приведу родитеље покојног Давида Драгичевића због могуће извршеног кривичног дела угрожавања сигурности. Приведено је и неколико других личности који демонстрирају месецима у протестима „Правда за Давида“ али радњу привођења оца Давора и мајке Сузане колеге су, мада види им се на лицима болна и тешка срца, извршили крајне професионално без грешке.

Овај случај се нашао на сајту Синдиката полиције и полицијских старешина, јер су се мени, као председнику СПИПС-а обратиле колеге из Републике Српске са жељом да их неко разуме као људе и родитеље али и као полицајце чији је задатак да спроводе налоге судске власти. Оно што их је такође веома погодило, су закључци појединих посматрача да је “народ бесан нарочито према припадницима полиције“, иако су структуре полиције само пуки извршиоци тужилачких налога. Такође су колеге из Републике Српске процениле да се овај синдикат бави правим темама, да бескомпромисно стаје у одбрану полицајаца када професионално и одговорно раде свој посао. Што то нису учинили њихови синдикални представници, питање је за синдикалце из РС, али, судећи по речима колега који су јуче интервенисали у центру Бањалуке, и тамо се синдикати баве периферним стварима баш као и готово сви синдикати у полицији Србије.

Ипак, из целог овог немилог догађаја, произашла је и једна добра чињеница: повезивање овог синдиката са колегама из Републике Српске је успостављено и руководство овог синдиката ће настојати да садашњи пример сарадње не буде и једини, Надамо се да ће следећи контакти бити мање драматични и емотивни, Јер, многи заборављају, намерно или не, да су и полицајци људи од крви, меса и емоција.

Београд, 26.12.2018.