This is default featured slide 1 title
This is default featured slide 3 title
This is default featured slide 4 title
This is default featured slide 5 title

СТИШАЈТЕ СТРАСТИ ОКО НОВЕ СИСТЕМАТИЗАЦИЈЕ!

Саопштење које је пред вама, упућено је првенствено министру унутрашњих послова г. Небојши Стефановићу, а тиче се атмосфере и међуљудских односа у МУП-у који су дебело усталасани, због неизвесности које доноси нова систематизација радних места која ступа на снагу крајем ове године. Обзиром да нови акт о систематизацији значи и доношење нових решења за сва радна места у министарству, покренута је читава лавина подметања, лажних оптужби и сличних интрига, како би се заузеле што боље позиције приликом нових постављења. То се, наравно, највише тиче руководних радних места али и извршилачких тамо где постоји њихова градација.

Да би „чорба била још гушћа“ у лобирање за поједина радна места укључили су се и поједини синдикати, обећавајући заинтересованима „брда и долине“ желећи тако да и они нешто у овој гужви ушићаре – бројније чланство или будући утицај код појединаца за чији су виши статус лобирали. Није ни ретка појава, у овом међувремену када сви детаљи систематизације нису познати, да својим подређенима, који им нису по вољи, прете и поједине старешине јединица размештањем на лошија радна места. Такође, Сектор унутрашње контроле је затрпан анонимним представкама колега једних против других, у којима се оптужују за разна (измишљена и исконструисана) кривична дела.

Све то указује на својеврсан апсурд: уместо да нова систематизација буде прилика да се на права места поставе најквалитетније колеге, дошло је до буре у којој појединци никога не штеде. Што ће служба имати само штете од оваквог понашања, изгледа да те (не)колеге уопште није брига.

Отуда и апел министру Стефановићу, да уложи свој ауторитет првог човека министарства и смири духове а тиме и атмосферу која је сада заиста прегрејана. Што се тиче будућих постављења, сигурни смо да ће се министар и његов руководни тим држати јавно прокламованог принципа каријерног напредовања. У таквом систему напредовања мораће да одлучује (а верујемо да ће се то и догодити) квалитет досадашњег рада сваког припадника МУП-а, а не ко је за кога лобирао, да ли је нечија „веза“ јача од неког другог и колико је ко спретан у интригама. Јер, само тако ће се реформе у полицији квалитетно и суштински спроводити што је и крајњи циљ садашњег руководног тима министарства, зацртан одмах по ступању на челне позиције МУП-а. Што се тиче улоге синдиката, не само овог већ свих који озбиљно схватају своју синдикалну мисију, она мора да буде изван ових кадровских постављења а нарочито изван лобирања и давања кадровских обећања било коме. То није наш посао, јер ту су готово очигледне могућности злоупотреба па и противзаконитог деловања.

Београд, 15.10.2018.