This is default featured slide 1 title
This is default featured slide 3 title
This is default featured slide 4 title
This is default featured slide 5 title

ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА „СЕКСУАЛНИХ РАДНИЦА“

О потреби легализације простититуције у Србији већ је било речи на овом месту и та наша иницијатива је, са правом имала велики одјек у јавности. Оно што је остало делимично изван пажње учесника у јавној дебати, јесте здравствени аспект, који је по мишљењу Синдиката полиције и полицијских старешина итекако битан за целу ову тему.

Многи су истицали добитак који држава стиче кроз порез на ову неуобичајену делатност, што препуштмо другима. Синдикату полиције и полицијских старешина је најбитније здравље житеља Србије, било да се ради о „сексуалним радницама“ било да је реч о корисницима њихових услуга.

Верујемо да ће, ако Синдикат полиције и полицијских старешина успе у својој намери, без оклевања одговарајућу помоћ пружити и у активности се укључити и сродне стране и домаће НВО, било у помоћи при пружању здравствених услуга, било као посматрачи на терену како се одвија цела ова активност. Очекујемо да ће се заједничким наступом генерисати одговарајуће законске промене, које ће омогућити квалитетну здравствену заштиту онима којима је најпотребнија.

Што се тиче заштите здравља учесника у описаној делатности, примарна би била здравствена заштита пружалаца услуга (и жена и мушкараца), са гарантованим правом на приватност и дискрецију, према прописима који уређују заштиту личних података, а све у складу са начелима приступачности, правичности, свеобухватности, континуираности, сталног унапређења квалитета и ефикасности здравствене заштите.

Добробити од оваквих коренитих промена су вишеструке и за грађане али и за државу у целини: сигурно би се драстично смањили случајеви грађана оболелих од полно преносивих болести. Здравственом бригом о „сексуалним радницама и радницима“ држава би због смањене учесталости заразе полним болестима грађана била поново на добитку, пре свега због смањења лечења компликација проистеклих од сексуално преносивих болест, као и због смањења укупних трошкова здравствене заштите.

Објективно гледајући, на путу остаривања ове иницијативе која све више добија подршку у јавности, не стоје неке значајне препреке изузев лицемерја и лажног морала, мада није искључена и пословична инертност институција које би требало да се прихвате једне нове (старе?) области. Погодности легализације проституције у Србији јасне су свима, само је питање добре воље и власти, али и јавности која треба да све ово отворено подржи пре свега у интересу очувања здравља нације.

Београд, 16.11.2018.