ПРОВЕРАМА ОДБРАНИТИ ЧАСТ ПОЛИЦИЈЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ПРОВЕРАМА ОДБРАНИТИ ЧАСТ ПОЛИЦИЈЕ

Текст који је пре вама послали смо председнику Републике г.Александру Вучићу, министру унутрашњих послова г.Небојши Стефановићу и начелнику УКП-а МУПР.Србије Дејану Ковачевићу, као врховним ауторитетима који ће наложити испитивање навода у интервјуу који је НИН-у дао бивши начелник УКП-а Родољуб Миловић, о корупцији у врху појединих политичких странака и наводно погубном утицају политике на деловање полиције у Србији.

Поштовани,

Програмска орјентација овог синдиката није само борба за социјална и статусна питања наших чланова а тиме и осталих припадника МУПР.Србије већ и стално настојање да полиција Србије делује што ефикасније, часно и без мрље у свом раду. С друге стране, у недељнику НИН од 20.06.2019. године, бр. 3573 објављен је интервју са доскорашњим начелником Управе криминалистичке полиције Родољубом Миловићем под насловом „Политизација полиције води у њену кримниализацију“. Сам наслов овог интервјуа сугерише да је ситуација у полицији криминална – што нас као синдикат који окупља бројне поштене полицајце и полицијске старешине – директно доводи у велике дилеме и професионално и лично.

Због изречених судова и закључака, који су напросто поразни не само за полицију, већ и за актуелну политичку сцену, сматрамо да се морају аргументовано дати одговори, не Р.Миловићу и НИН-у, већ јавности Србије. Навешћемо само неколико цитата из поменутог интервјуа на које би требало што пре да безбедносне службе пруже одговоре – професионално и аргументовано:

– Р.М. помиње директне везе министра здравља г. Златибора Лончара са земунским кланом – Сретком Калинићем и Миладином Сувајџићем као и са Шарићем;

– Р.М. оптужује председника СРС г.Војислава Шешеља да је директно одржавао везе са земунским кланом и да има „умешаност у дешавања око убиства премијера Ђинђића“. „Основано тврдим да је Шешељ веома активан члан земунског клана“. Неопходно је испитати и наводе из интервјуа да су крупне новчане суме од клана ишле према Шешељу и да је В.Ш. инсистирао да се Ђинђић и Гаша Кнежевић ликвидирају.

– У наведеном интервјуу Р.М. је изјавио да је огроман (никад већи) утицај политике на полицију што је он, по његовим тврдњама покушао да спречи. „Покушао сам да спречим политизацију УКП, али нисам успео“. „Рекао сам им да те људе не само да не могу да постављају на функције, него да они не смеју ни да носе легитимације“.

– Своју тезу о политизацији полиције, Р.М. подупире деловањем доскорашње државне секретарке МУП-а Дијане Хркаловић: „Искусни људи су страдали због ње која је одједном постала секретар УКП-а, а неко јој је дао надлежност начелника УКП-а“.

– Р.М. такође наводи и сукоб са БИА: „Оно што ме је (…) погодило је сукоб са БИА, јер сам мислио да се боримо за исте циљеве“.

Ово су неки детаљи из интервјуа који, по нама, изискују детаљно истраживање а у интервјуу их има још и свима је заједничка теза да је полиција прожета корупцијом и криминалом и то у њеним врховима. Овакве тврдње, изречене од доскорашњег првог човека у борби против криминала у Србији, сигурно да имају одређену тежину у јавности и управо зато изискују озбиљну и свеобухватну истрагу у име хиљаде колега који самопрегорно, жртвујући и свој приватан живот, дају свој допринос безбедности својих суграђана. Синдикат полиције и полицијских старешина очекује да резултати будуће истраге, за коју се бескомпромисно залажемо, утврде истину која може бити само једна. До тада нам остаје само да се надамо истрази која ће афирмисати још већи углед полиције који ми, њени припадници, прижељкујемо.

Београд, 21.06.2019.