ЈЕДИНИ КРИТЕРИЈ – КРЕДИТНА СПОСОБНОСТ?!

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ЈЕДИНИ КРИТЕРИЈ – КРЕДИТНА СПОСОБНОСТ?!

Ових недеља завладало је међу припадницима МУП-а велико разочарање, посебно међу онима који су деценијама без сопственог стана, који су подстанари или који годинама сатима путују од родних села и места до градова у којима раде. Наравно, реч је о критеријумима за додели нових станова намењених припадницима слуби безбедности и Војсци Србије који се граде (и продају) по бенефицираним ценама. Како сада ствари стоје, ради се само о једном (и да поновимо: само о једном) критеријуму – кредитној способности. А по логици ствари, они који су млади, са пуно година рада испред себе, кредитно су способнији од колега пред пензијом.

Дакле, више не фигурирају некада одлучујући критеријуми за добијање (куповину) станова: дужина радног стажа, број чланова породице, годишње оцене рада, болест члана породице и сл. То више није битно, како за ранг листу продаје станова припадницима полиције тако и за припаднике БИА-е и Војске Србије. С друге стране, држава би могла да се „испрси“, као што је то учинила у случају грађана који су имали стамбене кредите индексиране у швајцарским францима, па да та иста држава помогне кредитну способност припадника служби безбености. Та врста помоћи, на начин који она сматра да треба и може да учини, била би усмерена на оне припаднике Војске и служби безбедности који имају више од две деценије ефективног радног стажа, чиме би били конкурентни својим млађим колегама.

Остављајући ову иницијативу као предлог за размишљање помоћи људима који су деценијама на бранику Србије, а без „куће и кућишта“, забрињава само инсистирање на том једном једином критеријуму, без праведног сагледавања потреба припадника служби безбедности. Предлагачи оваквог искључивог критеријума, заправо су „одрезали“ најискусније кадрове у поменутим институцијама које су стубови ове државе. Још је жалосније да синдикалне вође у полицији нису ни реч рекле о овој екстремно важној одлуци, већ су наставили да се боре за сопствене професионалне функције и положаје и друге (личне) погодности. Такође, и месечни састанци радне групе МУП-а за рад са синдикатима и СПИПС-а, постају све више бесмислени, јер се на конретна питања не добијају одговори или су они немушти, а о објашњењима овако важног питања, на том скупу може само да се „сања“. Али, о томе ћемо другом приликом детаљније на овом месту обавестити припаднике министарства, иако до оваквог, у суштини нехуманог критеријума за расподелу станова не би дошло да је овај синдикат (али и други ако су уопште заинтересовани) учествовао у његовој изради. Питање сопственог стана по повољној цени, остаће (уколико држава не прискочи у помоћ) само пуста жеља огромне већине настаријих припадника служби безбедности и Војске Србије. Да ли је то била намера челника Владе Србије и министарстава,то у сваком случају није а да ли је њихових најближих саветника у то не само да сумњамо у то верујемо!

Београд, 18.09.2019.