Писмо председнику Републике Србије г.Александру Вучићу

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Текст који је пред Вама СПИПС је упутио председнику Републике Србије г.Александру Вучићу.

Председништво Републике Србије

Кабинет председника Републике Србије

Председник Републике Србије г.Александар Вучић

Поштовани,

Молимо Вас да нам у име запослених у Министарству унутрашњих послова Републике Србије који немају решено стамбено питање помогнете да дођемо до одговора када ће се донети Уредба на основу Закона о становању и одржавању зграда којом ће се утврдити начин расподеле станова на којима је ово министарство одређено за корисника. Такође је неопходно да нам се одговори и када ће лицима која су остварила право на давање станова у закуп на основу законом предвиђене процедуре бити омогућено право на куповину истих. Са овим питањима смо се обратили 08.10.2018. године министру саобраћаја грађевине и инфраструктуре Зорани Михајловић и, уназад скоро годину дана, нисмо добили никакав одговор.

Због тога смо принуђени да се Вама обратимо, јер су овим синдикату упутили питања колеге стациониране у Медвеђи, Ваљеву, Бабушници који, иако легално усељени у станове у овом граду, још увек годинама (10-15 година!) плаћају држави закуп за станове у којима легално бораве. Они су усељени на основу документа чији је радни назив Уредба о решавању стамбених питања запослених лица у државним органима а која на свој коначан облик и усвајање чека већ пуних осам (?) година. Доношење ове уредбе је у искључивој надлежности поменутог министарства.Због свега тога овај синдикат се залаже да Ви лично уложите свој ауторитет како би поменута уредба била донесена што пре и што квалитетније.

Сигурни смо да је свим челницима Р.Србије итекако добро позната катастрофална стамбена ситуација у којој се налазе запослени у државним органима а посебно у МУП Р.Србије. Веома је тешко полицајцу (а најчешће је он једини који ради у породици) да плаћа подстанарски стан, подиже децу итд. У последње време је држава доста учинила на побољшању живота и рада запослених у полицији, али је стамбено питање оно које и даље мучи многе, посебно у великим градовима, где су и највећи радни изазови за припаднике полиције.

Због свега тога молимо Вас да изађете у сусрет молби нашег синдиката јер наведени примери су само илустрација проблема који предуго траје (а који се никако не решава) и није ограничен само на ове градове, нити само на наше министарство. Уздамо се у Вашу, више пута доказану ефикасност, и очекујемо брзо доношење поменуте уредбе.

Београд, 19.09.2019.