НОВ КОРАК У ЛЕГАЛИЗАЦИЈИ ПРОСТИТУЦИЈЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

НОВ КОРАК У ЛЕГАЛИЗАЦИЈИ ПРОСТИТУЦИЈЕ

Да иницијатива Синдиката полиције и полицијских старешина која се односи на легализацију проституције у Србији има смисла, потврда је словеначко искуство и жеља синдиката сексуалних радника „Добра Дружба“ Жига Седевчевића Преда да контактира са потписником ових редова. Овај контакт је драгоцен јер је Словенија легализовала проституцију као делатност још 2008. године, а поменуто друштво је задужено за издавање лиценци за предузетнике који желе да се баве овом делатношћу. У разговорима је учествовао и продуцент у филмској порноиндустрији Србије Горан Стевановић Пеги јер је у нашој земљи дозвољено снимање ових филмова (што је мало познато), а и на киосцима могу да се легално нађу часописи са овим садржајем.

Када смо се први пут латили ове иницијативе и тада и сада нам је у фокусу жеља да се и пружаоци и корисници сексуалних услуга здравствено што више заштите. Од господина Седевчевића смо сазнали да у Словенији свако домаћинство, у просеку, потроши 256 еура годишње на сексуалне услуге. Оно што је још важније, на званичном сајту Владе Словеније наведено је како је легализована проституција у овој земљи, који су међукораци били учињени, шта се све мора одрадити. Решења које су уврштена у овај закон су, по свему судећи, јако добра и употребљива и за друге средине. Италијани признају да би врло брзо прекопирали словеначки модел, али их у томе спречава присуство Ватикана на њиховом полуострву, јер се католичка црква оштро противи оваквој либерализацији. Италијани истичу да би од прихода од проституције на шестогодишњем нивоу изашли из дуга и она би решила тиме рецесију, јер сами признају да имају 132% ДБД, на сваког држављанина те државе. А када су цифре у питању и Словенци су израчунали да су пре легализације, само за пола године потрошили на сексуалне услуге и осталу порноиндустрију око 37 милиона евра, у њима суседној држави Аустрији.
Београд, 28.11.2019.