Обраћање председнику Републике Александру Вучићу у вези пререгистрације оружја

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

СПИПС се обратио председнику Републике Александру Вучићу у вези пререгистрације оружја

Поштовани,
Последњих недеља стотине наших колега се обратило нашем синдикату због проблема које имају око пререгистрације оружја које се захтева по новом закону, а који би ускоро требало да ступи на снагу. Истовремено у полицијским станицама су невиђене гужве грађана који масовно враћају оружје јер одредбе будућег закона изискују значајна материјална средства које многе колеге, а и грађани једноставно немају.

Знамо да овај правни сегмент није у надлежности Председника Републике, али смо принуђени да се Вама обратимо као неспорном ауторитету и да Вам предочимо поједине негативне ефекте одредаба закона који је пред ступањем на снагу. Такође се Вама обраћамо јер су коментари да „Вучић хоће да разоружа Србију“ и сл., односно наставља се пракса да сте Ви за све што некоме не одговара директан кривац (што је ван памети и ван било какве логике).

Желимо да Вас упозоримо, као професионалци добро упознати како функционише „црно“ тржиште оружја, да ће многа оружја, и дуге и кратке цеви, прећи у „илегалу“, што је врло опасно са безбедносног становишта. Не сме се занемарити ни афинитети које многи грађани Србије традиционално гаје према оружју, да о колегама полицајцима и професионалним војницима и не говоримо.

Али, препрека будућој пререгистрацији представљају и суме новца које треба издвојити како би се оружје легално поседовало. Уверење о неосуђиваности стаје 200 динара, лекарска уверења која су обавезна како би се поседовало оружје коштају од 2.000 – 5.000 динара, такса за пререгистрацију пиштоља и карабина 5.900 динара, за „сачмарицу“ 2.800 динара. Да би поседовао пушку, држалац дуге цеви мора да се учлани у Стрељачки савез (3.000д.), да положи ловачки испит (4.000д.), годишња чланарина у ловачким удружењима (12-24.000д.). Јасно је да многи у Србији не могу да плате оволике износе, и по нашем искуству, многе цеви ће завршити скривене, „црно“ тржиште ће драстично оживети, а бројна кривична дела извршена ватреним оружјем, биће веома тешка за доказивање.

Због свега изнетог апелујемо да Ви својим државничким ауторитетом, одложите примену поменутог закона, а у међувремену, до његовог поновног ступања на снагу, амандманима изменити његове одредбе и прилагодити овај закон реалности у нашој држави.

Београд, 20.02.2020.