КРУЖЕ ОПАСНЕ ЛАЖНЕ ПОРУКЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

КРУЖЕ ОПАСНЕ ЛАЖНЕ ПОРУКЕ

„Господине (следи име и презиме), позвани сте сутра на саслушање за дезинформацију коју објављујете на вашем fb профилу која није тачна да је члан владе Србије заражен ковидом 19 вирусом јер је против вас поднета кривична пријава. Очекујте возило на вашу адресу у 10:00h.“ Ову (неписмену) поруку је добило више  грађана на својим мобилним телефонима, која нема везе са памећу, а још мање са полицијом. Али има везе са онима који користе ово време пандемије и иживљавају се шаљући поруке измишњеног садржаја које су, у крајњој линији, јако опасне. Јер у доба напетих живаца сваког од нас, добити овакву поруку може да веома утиче на психичко, па и физичко здравље прималаца порука.

Потписник ових редова је саветовао да оштећени пријаве овакве случајеве колегама који се баве сузбијањем високотехнолошког криминала, како би извршиоци (или извршилац) ових дела били што пре процесуирани. Заиста нам је најмање потребно да, у ситуацији када су све снаге и активности усмерене на борбу против вируса короне, расипамо ресурсе и на овакве случајеве. Али, то је неопходно како би се спречило даље узнемиравање грађана, и наравно да оваква противзаконита активност не сме да прође некажњено.

Јасно је да у ово време када се појединци одлучују за ширење лажних вести, држава мора на овом плану одлучно и брзо да реагује (што, уосталом и ради). Сигурни смо да ће наше колеге и овакав вид криминалног понашања знати да сузбију, као што су то и до сада чинили.

Уместо деструкције, сада, у време пандемије, сарадња свих учесника у борби против вируса мора још више да ојача, а Синдикат полиције и полицијских старешина ће на томе и даље радити, форсирајући професионални, али и добровољни рад свог чланства и свих припадника МУП Р.Србије, као и борбу против свих видова криминала.

Београд, 27.03.2020.