Писмо председнику Републике Александру Вучићу

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Писмо председнику Републике Александру Вучићу.

Поштовани,

Принуђени смо да Вам скренемо пажњу на два изузетно опаснa саопштењa објављена на сајту Синдиката запослених полиције, пре свега зато што се у наслову саопштења појављује адреса и назив Министарства унутрашњих послова и зато што су, ове по нашој оцени противзаконите објаве, потекли из редова полицијског синдиката.  Прво саопштење издато је 26.04.2020. године носи наслов “Позив народу Србије, свештенству, полицији. војсци, медијима – свима онима којима је стало до опстанка а не нестанка” и у вези тог писмена, нашем синдикату су се обраћали бројни збуњени грађани као и колеге. Питају о чему се ради, и то сада у доба пандемије корона вируса, поготову што Синдикат запослених полиције себе проглашава синдикалцима “професионалцима који располажу тачним информацијама”.

Темељне тезе ових саопштења јесте да и позиција и опозиција  “раде против већине нас, раде по упутствима странаца, раде у свом интересу и само за себе” итд. По њима прекршен је Устав Р.Србије, институције су отете а корона служи да би се већина народа заплашила. Посебно је ван памети наведени грех власти тј. “позадина вируса је увођење 5Г мреже, довођење миграната, увођење чиповања и вакцинисања, одузимање деце и наше слободе” (?!). Само дан касније, 27.04.2020. овај вајни синдикат наставља још детаљније и паничније да  тврди како располаже “поузданим информацијама да ће се до краја текуће или током следеће недеље извршити екпериментално тестирање 5Г мреже на територији Републике Србије” и да ће због тога људи падати “по улицама као у Вухану”. Наравно, ни за једну тврдњу се не пружају никакви докази, што је и очекивано од овакве врсте злослутних памфлета, али зато тврде да “врх државе и стручњаци лажу да људи умиру због последица вируса а не због активирања 5Г мреже”. Овакве глупости и злонамерности не би сигурно биле примећене у јавности да није управо у току борба (успешна) против пандемије корона вируса и у време када су грађани изузетно осетљиви на свакојаке вести које се шире друштвеним мрежама. Грађани су нам се обраћали посебно због тога што је ауторитет полиције врло висок у Србији, а што овај минорни синдикат управо безочно користи. Нема сумње да је циљ аутора овог срамног памфлета да се јавност узнемири, да се то потом искористи у политичке циљеве, иако томе није никако место у било ком синдикату, а нарочито у оном који окупља полицијске службенике. Све постаје кристално јасно када у овим саопштењима, а посебно у другообјављеном, следи позив на демонстративно окупљање грађана испред зграде тужилаштва у Катанићевој бр.15 како би се политичари процесуирали.  Синдикалци желе да се испред тужилаштва окупи 50.000 људи(?) како би се овај правосудни орган натерао да процесуира 500 политичара. Ту је и “савет” да се не слушају и гледају вести, већ да се слушају они, да се заборави страх а да ће долазак испред тужилаштва (не каже се када!) бити борба за слободу. И на крају, срж целе поруке којом се заправо позива на насилну промену власти: “Пробудимо се, окупимо се и победимо као народ, кад то урадимо 90% полиције и војске биће уз нас”.

Дакле, ове вајне колеге желе да се промене догоде масовним учествовањем полиције и војске – заиста ”изузетна” порука оних који су и обавезни и плаћени да чувају демократски изабране органе власти!

Господине председниче,

Сигурно да је оваквих памфлета било и биће, али да то потекне од синдиката који делује у оквирима полиције – то је нечувено. Такође, не разумемо зашто надлежни органи не реагује на овакво недвосмислено позивање на насилно рушење власти, тим пре што синдикални рад подразумева залагање за бољи положај радника и услове рада. Ми смо осетили као своју и професионалну, али и синдикалистичку обавезу да Вас са овим саопштењима Синдиката запослених полиције упознамо, јер смо сигурни да оваква неоснована бесмислице у овим и иначе драматичним околностима, изазивају одређено узнемирење јавности које само Ви, својим неспорним ауторитетом, можете да прекинете.

Београд, 30.04.2020.