КОЛЕГЕ И ВОЛОНТЕРИ – СВАКА ЧАСТ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

КОЛЕГЕ И ВОЛОНТЕРИ – СВАКА ЧАСТ

Данас, када се види крај пандемије корона вируса, СПИПС се осећа позваним да похвали своје колеге у МУП Р.Србије као и волонтере – своје чланове. Сви припадници полиције дали су свој максималан допринос, радило се без гледања на радно време, сви су желели да дају свој што већи допринос борби за животе грађана Србије. Овај синдикат се од почетка укључио у пуном капацитету у тај обрачун са „невидљивим непријатељем“ уз почетно саопштење за јавност индикативног наслова „Чуваћемо и сачуваћемо Србију“.

И управо тако смо и радили, укључујући своје чланове (било да су полицајци или цивили) у бројне добровољне активности. Прво су се седморица наших чланова добровољно ангажовала на сопствени захтев да без надокнаде (коју су одбили) помогну полицајцима на граничном прелазу Сот. Ову групу је организовао координатор нашег синдиката за Срем г.Бранислав Косановић. Затим, доста наших чланова је помагало полицији у провери поштовања забране изласка за суграђане којима је одређена самоизолација. Многи од чланова СПИПС-а су били цивили, као што је и Војислав Поповић – Попић, наш члан који је у Чачку делио бесплатно асепсол својим суграђанима, а за чланове синдиката продавао нафту по регресираним ценама док је истовремено у његовој фирми обављено 300 бесплатних техничких прегледа возила наших колега. У исто време, у договору са начелником ПУ Београд г. Миланом Станићем, наши чланови – полицијски службеници били су на услузи грађанима да их одвезу до лекара, да им пруже помоћ у набавци намирница и око кућних љубимаца и др.

Паралелно са наведеним акцијама (као и онима које овде нису назначене), пажљиво смо пратили дешавања на безбедносном плану у доба ванредног стања. На сајту овог синдиката похвалили смо професионалну реакцију колега који су, упркос бројним обавезама везаним за корону, муњевито привели правосудним органима дрске крадљивце сефа из мењачнице у Бачу. Истовремено смо осудили и поступак колеге који је шамарао приведено лице у службеном возилу у Београду у улици Томаша Јежа. Нисмо могли да останемо неми ни на бројна подметања председнику Републике г. Александру Вучићу која су долазила са више страна, чији је циљ био да наводну „кривицу“ за блокаду кретања грађана и велику оптерећеност полиције, припишу управо њему. Такође смо пружили и наше саопштење за јавност да грађани не наседају на лажне позиве на саслушања због наводних „дезинформација које објављујете на вашем FB профилу“. Такође је у форми упозорења дато и саопштење на несувисле, лажне и ничим утемељене тврдње Синдиката запослених полиције да је 5Г мрежа опасна по живот, уз, истовремено, њихов јасан политички дискриминаторски став уперен према председнику Вучићу. Пандемија која је при крају, условила је и неопходност одговорног понашања унутар полиције по питању здравља, јер је примећено да појединци међу нама (најчешће су то старешина!) долазе болесни на посао. Такво понашање се мора и кривично санкционисати, јер се њиме директно угрожавају остале колеге а тиме и рад полицијских јединица.

Међу свим активностима и саопштењима за јавност у протеклом периоду, посебно смо поносни на предлог који смо јавно упутили надлежним институцијама, да се председнику Републике Србије г. Александру Вучићу додели највише државно признање – одликовање. Разлози су у његовој беспоштедној борби против корона вируса, пруженог немерљивог удела у тој бици за живот грађана Србије, његове одлучности, ефикасности, брзине деловања.

Иза нас је један тежак период од готово два месеца борбе против пандемије, која није до краја завршена, али чији се завршетак види у блиској будућности. Сигурни смо да је полиција Србије дала огроман допринос тој практично добијеној битки ( по важности одмах после здравствених радника), а свој удео имао је и Синдикат полиције и полицијских старешина. Због свега тога је сваки наш члан, са правом, веома поносан а понајпре они многобројни волонтери који су се најдиректније ангажовали у борби против корана вируса.

Београд, 11.05.2020.