Обраћање председнику Републике Александру Вучићу

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Обраћање председнику Републике Александру Вучићу

Поштовани,

У претходном саопштењу СПИПС-а предложили смо Вас, поштовани Председниче надлежним државним органима за највише признање – одликовање због Вашег непроцењивог удела у борби против пандемије ковита 19, и томе би, овом приликом, додали и Вашу акуелну беспоштедну борбу за очување брутално угроженог српског бића и вере у Црној Гори. Јер, програм деловања овог синдиката никада се није ограничавао на уске “синдикалне теме“, водећи се очигледном истином да нема бољитка запослених у МУП-у али и грађана, без разумевања друштва око нас и конструктивног учествовања у побољшању свеопштих животних услова.

Добро познат међународниу став да је држава обавезна и да треба да води рачуна о свом народу и када живи ван граница матице, основа је недавног Вашег сусрета са патријархом српским господином Иринејем. Јер, у Црној Гори, као што сви добронамерни људи могу да виде, у току је одузимање српског православног бића Србима у тој држави где чине скоро 30% становништва. Такву дрску отимачину властодршци су подупрли и законом, али њена суштина јесте да је то само први корак (додуше изузетан важан и крупан) на затирању српства у овој држави, „на кидање националног српског ткива јер је неко помислио да Срби могу да се асимилују“(А.Вучић).

Нескривени напад који црногорске власти врше на имовину СПЦ је део тог врло прозирног плана „али нових „Олуја“ и прогона српског живља на балканским просторима неће бити“ (А.В.). Отуда и одлучне али достојанствене реакције и свештенства и српског народа у Црној Гори као и патријарха Иринеја кога је овај покушај затирања српског православног али и националног бића подсетио на поступке злочиначке НДХ и њеног оснивања хрватске православне цркве под окриљем Хитлерове солдатеске. Отуда и десетине хиљада људи на протестним мирним литијама на улицама градова Ц.Горе на челу са свештеницима, монасима и монахињама. И уместо да приме ту испружену руку народа и његове СПЦ, властодршци хапсе и одређују притвор епископу Јоаникију и осморици свештеника, који нису могли да игноришу захтеве верника за молитвеним ходом.

Овакав ретко забележени пример да политичари формирају цркве, а све у циљу затирања српства на подручју самосталне Црне Горе, је уједно и непосредан подстицај да се иде на формирање православних цркава (без да то буде СПЦ) на Косову, у БиХ и (поново) у Хрватској. Заиста, сулуда и безочна манипулација верским осећањима сопствених грађана која у себи садржи више него опасне експлозивне набоје. Ову чињеницу су поштовали, по речима патријарха, и Турци и комунисти и имали су више респекта него садашње власти у Црној Гори.

Гласови истине и разума који су се чули од стране Вас и Господина Иринеја су гласови опомене да се точак злокобних догађаја у Црној Гори заустави а Српској православној цркви и Србима призна једноставно и природно право на постојање и очување сопственог националног бића. У тим настојањима им се пуног срца придружује и руководство и чланство овог синдиката а, сигурни смо, и сви припадници МУП Р.Србије са јединственом поруком: Не дамо српске светиње ни по коју цену!

Београд, 21.05.2020.