ЗАБРАНИТИ СНИМАЊЕ ОБЈЕКАТА ПОЛИЦИЈЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ЗАБРАНИТИ СНИМАЊЕ ОБЈЕКАТА ПОЛИЦИЈЕ

Да ли је разлог почетак предизборне кампање или, код појединаца увек популарно срозавање угледа полиције Србије, није до краја јасно у случају појављивања сајта „Видео доказ“ на интернет порталу Youtube. Оно што је јасно јесу провокације које изводе аутори ових вајних видео-записа, који се састоје у проверама регистрационих налепница службених возила паркираних испред објеката ПС Раковица, Палилула и свих осталих полицијских станица, примедби да поједини полицајци не носе капе, да држе прст превише близу обарачу дугог оружја, да је простор око објеката полиције јавни и, самим тим погодан да се са њега врши „спољашња контрола унутрашње контроле“. Ту су и провокације типа: “Полиција чува власт“,“Овде су врло непријатни“,“Ако хоће, могу да ме хапсе, нећу се опирати“ (што се није ни десило). Посебно су изречене провокативне тврдње да у објекту  МУП-а у Булевару др Зорана Ђинђића бр. 104 ради унутрашња контрола полиције, а да су то највећи нерадници у Министарству. Затим, аутори снимају лица запослених који из тог објекта излазе уз коментар да “Овде имате прилику да видите највеће нераднике у МУП-у“. Следи и тврдња “Мислим да ће овде бити проблема“ (није их било), па се додаје поспрдна изјава да су поједини службени аутомобили „офуцани и прљави“, да запослени излазе минут-два раније са посла и сл.

Овакво објављивање ових провокативних садржаја на поменутом сајту разлог је да Синдикат полиције и полицијских старешина покрене Иницијативну да се уведе законска забрана снимања објеката полиције. Што се тиче снимања самих полицајаца на дужности, у свим европским земљама то представља акт шпијунаже у корист страних агентура. Разлог покретања наше иницијативе је проглашени тзв „жути аларм“ који је на снази и односи се на борбу против тероризма. У оквиру нашег настојања веће безбедности полиције, њених припадника и објеката, требало би да нам се придружи и БИА којој је ужа стручна обавеза борба против тероризма и страних агентура. Такође је интересантно да овакво блаћење полиције је једино овај синдикат и запазио и предложио поменуту иницијативу, иако је овај сајт доста посећиван управо од колега. Међутим ниједан се од двадесетак синдиката у полицији није „удостојио“ да га прокомнетарише, а камоли да покрене процес сузбијања овако приземног омаловажавања полиције, поготову у тренутку када су сви у Србији свесни изузетног доприноса колега у борби против пандемије.

Да ли то значи да челницима синдиката углед полиције није битан, да напори полицајаца да се обезбеди ред и мир у условима ванредног стања, нису завредели да се част и напори тих припадника МУП-а заштите од аутора „Видео доказа“? Ако  то није случај, нека се колеге-синдикалци придруже овој Иницијативи како би она била озакоњена, што би значило да иза ње стоји цела полиције, па и највећи део јавности Србије.

Синдикат полиције и полицијских старешина је у свом саопштењу „ЈАВНИ ИЗВРШИОЦИ – УНИШТИТЕЉИ ДРЖАВНИХ СЛУЖБИ“ од 21.05.2019. године препознао радње на снимању полицијских службеника и указао на следствену опасност по службу.

Београд, 25.05.2020.