Oдузимања ловачког оружја од ловаца без разлога – Обраћање Председнику Републике

Председништво Републике Србије
Кабинет председника Републике Србије
Председник Републике Србије г.Александар Вучић

Поштовани,
Принуђени смо да Вам се обратимо како би Вама и надлежним институцијама скренули пажњу на случајеве одузимања ловачког оружја од ловаца без разлога, што већ прети да прерасте у озбиљну негативну појаву. Истовремено би Вас подсетили на наш допис о високим, новоуведеним таксама за држање оружје, посебно ловачког, што је резултирало продужењем рока за регистрацију оружја до пролећа наредне године.

Што се тиче проблема са одузимањем оружја од ловаца (више примера са подручја Пријепоља), чини нам се да је у питању својеврсна спрега челника појединих полицијских управа и Управног суда (који редовно одбија жалбе оштећених ловаца). Сада Вам се обраћамо због најновијег случаја одузимања ловачких пушака нашем члану синдиката Милошу Алексићу (1970) из Чачка, насеље Љубић. Ради се о озбиљном човеку који никада није ни прекршајно и кривично одговарао и који је већ 32 године узоран, истакнут члан Ловачког друштва “Чачак”. Њему је ПУ Чачак одузео ловачке пушке а у донетом решењу није наведено из ког је разлога покренут овај поступак. Бирократска фраза да М.А. “својим понашањем може представљати опасност по себе или друге и јавни ред и мир” не значи апсолутно ништа, а најмање смислени правни разлог за одузимање оружја. Управо тако мисли и 44 Милошевих комшија и колега ловаца, који својим потписима и бројевима својих личних карата тврде да Милош “никада ни са ким није имао проблема, нити било какав спор ни лични, ни имовински”.

Поред комшија, огорчени су оваквом неправдом (да не кажемо самовољом) и његове колеге ловци. Јер, како истичу:”Захваљујући њему град Чачак је ове године одређен за домаћина Европског купа где се очекује учешће такмичара из 11 европских земаља”. Милош је такође истакнут члан Секције за ловно стрељаштво а и један је од најуспешнијих у ловној кинологији.

Са своје стране СПИПС напомиње да се морају на један институционалан начин, предупредити овакви случајеви. Мислимо да би Ваши сарадници требало да организују једну комисију која би испитала све случајеве одузимања оружја за лов. Тиме би се спречила не само самовоља и пристрасност локалних шефова полиције већ и својеврсна злоупотреба Управног суда који поклања (неоправдано) поверење покренутим поступцима полицијских управа који се односе на ову проблематику. Остаје само да се запитамо да ли у Србији могу да лове само локални шефови полиција или је ловство доступно свим грађанима? Сигурни смо да одговор знате и Ви као и чланови Синдиката полиције и полицијских старешина. Због тога желимо да Ваши сарадници што пре пораде на овом питању које поприма одлике веома негативне појаве која Србији заиста није потребна.
Београд, 26.06.2020.