ПОЛИЦИЈА – НЕПРОБОЈАН „ЖИВИ ЗИД“

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ПОЛИЦИЈА – НЕПРОБОЈАН „ЖИВИ ЗИД“

Колеге свака част на професионалности, храбрости, уздржавању од прекомерне употребе силе под кишом каменица, бакљи, увреда, под насртајима хулигана и политичких профитера туђом крвљу! Свим повређеним колегама желимо брз опоравак, да им се повреде санирају без последица и да се врате у редове својих јединица (и породица).

Ерупција насиља на улицама Београда, Новог Сада, Крагујевца и Ниша сигурно нису без координације фактора који жели ванинстутиционалну промену власти у Србији. Али, саопштење нашег синдиката усмерено је пре свега ка солидарности са колегама који су поднели највећи терет на терену ризикујући своје животе. Због тога ћемо упутити посебан захтев председнику Републике Александру Вучићу и директору полиције Слободану Ребићу захтев да се сви полицајци који су се борили против демонстраната и хулигана на улицама четири града, посебно награде и унапреде изван уобичајених повећања плата за 20%. Јер, ризиковати живот – а на десетине колега је повређено – није само професионални ризик, већ је и доказ доследног спровођења закона па макар то значило и да се сопствени живот доводи у питање.

Да ли ће се хулигански стампедо наставити наредних дана – то нико не зна али би било добро да се у међувремену, документовани изгредници и насилници приведу правди. Многи од њих су највероватније већ у посебним евиденцијама, као чланови насилничких група које изнајмљују своје услуге сваком ко плати како би се насиље раширило по улицама српских градова. Одсецањем тих екстермиста од грађана који протествују, насиље би изгубило свој замах, а наше колег би биле увелико поштеђене каменица, бестијалних насртаја, бакљи, облака гасова и др. Мирне демонстрације, уз претходно испуњене законске услове за њихово одржавање, су уобичајена појава (доста честа) у свим демократским земљама, али ово што се последња два дана „ваљало“ улицама највећих градова Србије, није демократски протест већ хулиганизам и насиље које се највише одбијало о „живе зидове“ које су чинили наше колеге. Захваљујући полицајцима посебних и специјалне јединице полиције, полицајцима опште надлежности, тај “живи зид“ је издржао све, супротставио се насиљу и хулиганским групама, сачувао државне институције и у крајњој линији, сачувао демократију државе Србије. Због тога – још једанпут – колеге свака част!

Београд, 09.07.2020.

Синдикат полиције и полицијских старешинa