ПРОТИВ ХУЛИГАНА ПООШТРИТИ ЗАКОНЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ПРОТИВ ХУЛИГАНА ПООШТРИТИ ЗАКОНЕ

Када је на друштвеном мрежама осванула вест да је Београдски центар за људска права поднео иницијативу да се изради нацрт допуне Закона о полицији, помислили смо да је, најзад, некима у невладиним организацијама стало до колега који су били „живи зид“ испред демонстаната бранећи државне институције. Али, не! Радило се о намери да се пооштре мере против људи у униформама, да се обавезно суспендују са посла уколико се против њих покреће дисциплински поступак. Ни речи о томе да се против хулигана који су гађали полицајце каменицама, бацали разне предмете и повређивали колеге, пооштре законске санкције. Ни речи о томе да се казне медији, организације и појединци који објављују пуна имена и фотографије припадника полиције чији су поступци предмет предистражних радњи.

У иницијативи Београдског  центра наводе се кривична дела због којих би полицајци могли законски да одговарају уз неку врсту непотпуне статистике. „Једино“ што недостаје  у овој врсти намерно циљане „аргументације“, јесте број колега  против којих су у претходном периоду покренути законски поступци. Тај „пропуст“ није случајан: ради се, заправо, о фрапантно великом броју међу којима је много полицијских службеника остало без посла, иако су накнадно и законски правоснажно ослобођени оптужби. А многи од тих поступака су покренути због прста јавности који је без основа уперен у колеге, због чланака у новинама, изјава душебрижника у ТВ емисијама. И да не заборавимо, многи од нас нису доживели солидарност старешина са својом ситуацијом у којој су се, без кривице, нашли. Има ту и одговорности синдиката у полицији као и колега из јединица који ћуте, иако знају да је неправда учињена итд.

Мислимо да је сада право време да синдикати у полицији седну за исти сто са стручним службама МУП-а (пре свега са правницима), као и са старешинама појединих јединица и да сагледају садашње одредбе Закона о полицији. Затим, да у светлу недавних протестних догађања, сачине списак мера које овом министарству треба да олакшају поступања када су њени припадници брутално нападани и повређивани. Тиме би полиција из једног пасивног трпљења хулиганског насиља, новим законским решењима, могла да се много активније него до сада, супротстави закону улице и силеџијству. Уколико синдикати у полицији не реагују у овом смеру (иако им је то једна од првих синдикалних обавеза), овај синдикат ће ово изузетно важно питање сигурности колега свакако форсирати у наредном периоду пред свим релевантним државним институцијама.

Београд, 23.07.2020.