Текст који је упућен председнику Републике Александру Вучићу

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Текст који смо послали председнику Републике Александру Вучићу

Поштовани,

Синдикат полиције и полицијских старешина покреће законску иницијативу да сваки напад на највише државне функционере буде санкционисан по чл. 321 Кривичног законика – “тешко дело против уставног уређења и безбедности Србије”, и да међу наведеним челницима убудуће буду наведени и полицијски службеници. У овом процесу допуне садашње КЗ-а, неопходна нам је Ваша помоћ и Ваш неупитни ауторитет. Такође, истом иницијативом обухватићемо и припаднике лекарске струке као и других професија за које процени наш правни тим да их убудуће треба законски третирати као службена лица.

Иако је чланом 310 КЗ-а, у глави 28 (“Кривична дела против уставног уређења и безбедности Републике Србије”) регулисано чланом 310 кривично дело “убиство представника највиших државних органа”, (2012. године је брисан тадашњи чл. 312. “тероризам”), тако да сам напад на Председника Републике, народне посланике, председника Владе,Генералног секретара, председника Уставног суда, председника највишег суда у Републици Србији или Републичког јавног тужиоца, уколико није резултирао смртним исходом – није обухваћен. Нашом иницијативом предлажемо да и само насртање на горенаведене државне челнике буде обухваћено чл.321КЗ-а и да се ту нађу и припадници полиције јер су и они неодвојиви део државног уређења Републике Србије. Сматрамо да после недавно исказане јасне изборне воље грађана, уз Вашу немерљиву помоћ, не би било већих проблема да се ова наша иницијатива усвоји од стране новог сазива посланика у Дому Народне скупштине. Повод за ову будућу законску одредбу су недавни хулигански напади на наше колеге испред Народне скупштине РС, када су повређене десетине полицијских службеника који су бранили (и одбранили) највишу демократску институцију у овој земљи. Други део нашег предлога измене и допуне КЗ-а односи се на давање статуса службеног лица запосленима првенствено у здравству Србије. Садашња пандемија ковида 19, против које се ти људи боре беспоштедно месецима, показала је да су лекари и медицинске сестре одавно морали да добију статус службених лица. Мотив је њихова боља безбедносна заштита, виши социјални статус а самим тим би се постигао и знатно виши ниво здравствене заштите уз, наравно, бескомпромисну сарадњу осталих државних чинилаца.

Иницијатива коју Вама упућујемо и за чије усвајање молимо Вашу подршку и процену, првенствено је усмерена на исправљање појединих нелогичности садашњег Кривичног законика. Програмска орјентација нашег синдиката јесте да помогне фукционисање пре свега полиције али и осталих сегмената државе Србије. Јер, без тог акционог јединства и, нарочито, без Ваше помоћи, све наше активности остале би “мртво слово на папиру”. А то, сложићете се, нико не жели ни у полицији, ни у било ком одговорном сегменту државе Србије.

Београд, 31.07.2020.