РАЗОТКРИВЕНЕ ОБМАНЕ МИНИСТАРСТВА

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

РАЗОТКРИВЕНЕ ОБМАНЕ МИНИСТАРСТВА

Много тога шта се догађа у МУП-у Р.Србије није јасно огромној већини припадника полиције. Међутим, мало је тога што је више погодило полицијске службенике од лажи које се врх МУП-а и његов Секретаријат упорно држао пуне две године. Ради се о скривању чињенице да је једино МУП од надлежних органа и министарстава  био против могућности да ЊЕНИ запослени, уђу у процес откупа станова у Србији у којима су (полу)илегално већ годинама. Сагласност да се донесе одговарајућа Уредба Владе Р.Србије дали су сви надлежни министри, па и министарка Зорана Михајловић испред Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре 2018. године (као најнадлежнији), али једино МУП то није желео да уради, тачније, министар Небојша Стефановић.

Даљи развој догађаја је веома карактеристичан за однос врха МУП-а према својим подређенима. Наиме, од тог неуспешног доношења речене уредбе (која је животно важна многим колегама) СПИПС је много пута током претходне две године, постављао питање на месечним састанцима синдиката и руководства полиције, зашто се уредба не доноси. Одговор је увек био и од њих и од поменутог Секретаријата, да је уредбу блокирало министарство коме је г. Михајловић на челу. Међутим, почетком ове године, захваљујући интервенцији председника Републике Александра Вучића, СПИПС се 12. фебруара састао са министарком Михајловић и њеним тимом и све је постало кристално јасно.

Заправо, на територији Р.Србије је 679 станова МУП-а (280 само у Београду) чији статус није до краја дефинисан, а међу њима је бар 30-50 станова слободно. И то све у време када је стамбена ситуација (која, додуше, иде на боље) болна тачка стандарда бројних полицијских породица. И тада, 12. фебруара ми сазнајемо од министарке Михајловић праву истину, да је МУП блокирао доношење Предлога Уредбе  којом би њени (!) припадници добили правну сигурност. Чак је после овог састанка на IV спрату зграде Владе, од тог министарства нашем синдикату упућена „Информација и хронологија активности предузетих ради решавања проблема станбених потреба запослених у МУП“ у којој се истиче да је две године раније (2018. год) поднет Предлог Уредбе за које је претховдно добијено 19 позитивних мишљења надлежних органа и министарстава изузев МУП-а који је дао негативно мишљење. Ми то, наравно, нисмо знали, тако да је лаж о отпору Министарства грађевине потрајала пуне две године. Пошто је лаж ове године откривена, изненада се и МУП сагласио са доношењем Уредбе, која није до сада донета због отежаног функционисања органа власти због појаве короне, а затим и одржавања парламентарних избора, па се очекује да овај важан документ усвоји нова Влада на једној од својих првих седница у новом саставу.

Зашто и коме је све ово требало, питање је на које ће актери ове лажи морати кад-тад да одговоре. Да ли иза тога стоји могућа манипулација стотинама полицијских станова – ми то не можемо (сада) да знамо. Али знамо да је лаж разоткривена и да је захваљујући председнику Вучићу и министарки Михајловић, народна пословима „У лажи су кратке ноге“ добила још једну (тужну) потврду.

Београд, 28.09.2020.