НЕДОСЛЕДНА АКТИВНОСТ ОКО ПЕНЗИЈА

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

НЕДОСЛЕДНА АКТИВНОСТ ОКО ПЕНЗИЈА

На званичном сајту Независног синдиката полиције појавило се 06.10.2020. године, саопштење у вези достављеног тумачења Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање да колеге које иду у пензију, а немају пуних 55 година живота и 25 година стажа осигурања од чега најмање 15 година са бенефицираним стажом, немају права на 20% увећања пензија. Наравно да је овакво тумачење веома битно за бројне наше колеге које су пред пензијом, јер многи од њих иду у пензију са 53 годидне живота, па им ово увећање не припада по тумачењу помоћника министра за рад, запошљавање и борачка и социјална питања.

Оно што зачуђује многе од погођених колега оваквим ускраћивањем права, јесте активност јединог репрезентативног синдиката у полицији, како челници НСП-а то обавезно воле да истичу. Прво, после 06. октобра НСП се не оглашава да ли су хитно и на који начин, покренули иницијативу заједно са МУП-ом за решавање овог проблема који не трпи одлагање. Друго, зашто се обраћати министарству које је већ дало своје мишљење – јер мишљење помоћника тог министарства није индивидуални став појединца већ званично мишљење тог министарства. Зашто се са свим примедбама, које су свакако оправдане, МУП и Независни синдикат полиције нису обратили послодавцу, дакле Влади Републике Србије? И да ли су се икоме заиста обратили, после добијања дописа из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, односно из Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање који је део поменутог министарства?

Синдикат полиције и полицијских старешина је до сада покретао бројне иницијативе по различитим темама које су се дотицале рада и живота и запослених у МУП-у али и осталих грађана Србије и јако добро знамо да је то озбиљан и студиозан посао. Такву озбиљност не препознајемо у поменутој иницијативи МУП-а и НСП-а, већ све личи на предузимање акције која служи самој себи – да се као, нешто радило али, ето, није се успело, а заправо стварни исход никога од подносилаца иницијативе (за коју не знамо ни да је до сада поднета) истински не интересује. Жалосно је да такво, у суштини неодговорно понашање, потиче од синдиката (па и МУП-а) који има једини право да заступа интересе запослених пред државним институцијама и стручних служби МУП-а, уколико су се оне заиста и укључиле у ову назовиактивност.

Београд 10.10.2020.