САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Текст који је пред вама послали смо Министру за рад, запошљавање, социјална и борачка питања г. Зорану Ђорђевићу

Поштовани,

Руководство Синдиката полиције и полицијских старешина желело би да се неизоставно састане са Вама и Вашим сарадницима у што краћем року, јер се ради о неопходним разјашњењима око чл. 79 став 1. Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

По тумачењу овог члана закона од стране Вашег помоћника Зорана Милошевића, многе наше колеге које су управо пензионисане, остале су без увећања својих пензија од 20%, иако имају 45 година радног стажа, али само 53 године живота. Углавном се то ради о полицијским службеницима који су почели са радом у 19. години живота, по завршетку Средње школе унутрашњих послова у Сремској Каменици и који су све време рада на полицијским пословима имали бенефициран радни стаж. У циљу разјашњења овог изузено важног и хитног питања, битно нам је да од Вас и Ваших сарадника сазнамо када је Ваше министарство упутило допис са тумачењем помоћника Милошевића, односно да ли је МУП тражио ово тумачење или је оно почело да се примењује од ове године.

Међу овогодишњим пензионерима полиције и онима који ће то ускоро постати, велико је узнемирење, јер пензија за 20% мања од очекиване је изузетно лоша вест за све у полицији. Што се тиче става МУП-а, они траже од Вашег министарства неко тумачење а једини репрезентативни синдикат у полицији – Независни синдикат полиције обавештава чланство да су „преговори у току“. Наравно да никако није јасно како се о законским одредбама може „преговарати“, оне се ваљда мењају у Скупштини Србије кроз измене и допуне. Желимо да од Вас чујемо пуну истину о овом питању, јер смо се недавно уверили да је једна наша иницијатива у вези Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре разјашњена тек кроз лични наш контакт са министарком Зораном Михајловић и њеним тимом (уз посредовање председника Александра Вучића, јер смо у самом МУП-у о том случају били потпуно погрешно информисани.

Наш крајњи циљ је да изнађемо могућност да се колегама пензионерима (што је изузетни важно и онима који ће то постати) ретроактивно увећају пензије за 20%, односно да се стање са пензијама полицајаца сведе на пређашњу ситуацију.

Молимо Вас да нам одговорите на телефон 060 677 5758 или на електронску адресу spips.srb@gmail.com и blazo.spips.srb@gmail.com.

Београд, 12.10.2020