МИНИСТРЕ, ДОБРОДОШЛИ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

МИНИСТРЕ, ДОБРОДОШЛИ!

Синдикат полиције и полицијских старешина поздравља постављење господина Александра Вулина за новог министра унутрашњих послова Републике Србије. Ово је прилика да са новим тимом на врху нашег министарства успоставимо још бољу сарадњу него са претходним руководством. Јер, то смо увек истицали, тежња овог синдиката од оснивања била је конструктивна сарадња са послодавцем, а не сукобљавање. Разлог је очигледан: наша програмска орјентација је што бољи радни и животни положај наших колега, али и што већи углед полиције у свеукупном српском друштву. Наша настојања у синдикалном раду се нису исцрпљивала само на уско синдикалним задацима (иако је то био приоритет), већ смо се трудили да дамо свој допринос и на ширем плану. Отуда смо подносили бројне законске иницијативе које су се тицале грађана и уопште државе Србије: легализација проституције, озакоњавање снимака саобраћајних камера приватних возила, залагали смо се за измене Закона о штрајку, итд. Неки наши конструктивни предлози, као што је суштинско спровођење каријерног напредовања унутар МУП-а, борба за легализацију становања бројних колега у МУП-овим становима, професионално руковођење синдикатима у полицији и сл. нису наилазили на добар пријем код пређашњег руководства, тако да су челници овог синдиката етикетирани као „Вучићеви људи“, што смо ми схватили као похвалу, а не као негативну етикету, како су то хтели наши критизери. Такође, одраз нерасположења челних људи МУП-а према овом синдикату, а посебно одлазећег министра, било је одбијање да макар једанпут током свих ових година, прими делегацију СПИПС-а. Али, цео овај период је за нама и најважније је да је овај синдикат опстао и да се чланство, поготову у последње време, значајно увећава. Ми желимо да делујемо и међу грађанима и отуда је међу нашим члановима, доста људи који нису професионално и на било који други начин везани за полицију, већ једноставно им одговарају наше активности, поготову оне које нису стриктно везане за унутрашње послове.

Са министром Вулином се надамо суштинској сарадњи, јер челници овог синдиката никада нису обијали врата кабинета у МУП-у зарад својих личних интереса (професионалног напредовања, запошљавања родбине и пријатеља и др.). Под том суштином подразумевамо даљи напредак полиције као институције, чему је председник Алесандар Вучић дао немерљив допринос, али и напредак целог друштва Републике Србије.

Београд, 26.10.2020.