НОВИ КАДРОВИ ЗА НОВИ ПОЧЕТАК

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

НОВИ КАДРОВИ ЗА НОВИ ПОЧЕТАК

Када је председник Републике Александар Вучић јавно и  оштро најавио бескомпромисну борбу против мафије у наредном периоду, нигде то није прихваћено са таквим одушевљењем као у полицији Србије. Професионалци у полицији, којих је много, свесни су да мора доћи до дубоких промена у раду унутрашњих послова, али се оне могу остварити само уколико на ефективна руководна места дођу нови људи. Први корак је учињен и новом министру Александру Вулину смо јавно пожелели сваки могући успех на новом положају. Али, неопходно је да се изврше корените кадровске промене у делу који се на терену бори против мафије и који обезбеђује стабилан јавни ред и мир на простору целе државе.

Да ту није било у претходном периоду све како треба, доказ је и председниково обраћање јавности као и обећање да ће борба против организованог криминала бити много снажнија, дубља и свеобухватнија. Јер, како се могу очекивати високи резултати у предстојећој борби од људи који нису суштински квалификовани да њоме руководе, када су се постављали познаваоци саобраћаја на најодговорнија места за борбу против криминала. Наравно, таква кадровска решења су директно одговорна за „полицијске брљотине“ у Новом Саду, где је из врха МУП-а дата недвосмислена подршка тадашњем начелнику ПУ Шушњићу, а врстан инспектор Дрманац је од тог истог старешине (који је убрзо морао да буде смењен), прокажен и оптужен. Како је било могуће очекивати боље резултате у борби против мафије, од старешина које су прокламовале каријерно напредовање, а у пракси су на истакнута места у борби против криминала постављали своје (углавном неспособне) миљенике? Посебно је то „кадрирање“ експлодирало последњих месеци како би се обезбедила „леђа“ за екипу на одласку са функција (случај смене начелника СУК-а и постављање некомпетентног колеге на то место само је један очигледан пример). Финале одлазеће екипе на врху МУП-а је убрзана производња генерала полиције, без икаквих дубљих разлога и њихових значајнијих радних резултата. У таквом назови „кадрирању“ добро су прошли и челници Независног синдиката полиције, који су иако ретко на свом редовном послу, унапређивани у капетане, мајоре, потпуковнике.

Са новим саставом руководства полиције и, надамо се са новим директором полиције, овај синдикат би посебно желео да сарађује на питањима увођења истинског каријерног напредовања, дакле, напредовања по радним, а не рођачким, синдикалним и пријатељским заслугама. Такође би желели да се оформи комисија у којој би поред припадника полиције били и народни посланици из компетентног скупштинског одбора Народне скупштине, који би заједно са синдикалним представницима, проверили све дипломе припадника полиције. То би био почетак провере диплома, који би се касније могао да прошири и на остале државне институције и јавна предузећа. Јер нестручни учесници у стварању боље Србије не могу, а многи и не желе, да пруже свој допринос. Они, ако су у позицији, потом бирају себи неспособне сараднике, а резултат је економски слаба Србија пуна криминала као што је то донедавно и била. Знамо да предстоји жестока борба за циљеве које је председник Вучић управо маркирао и у тој борби даћемо и ми свој допринос, макар нас и даље звали „Вучићевим људима“. Ако ти критизери то схватају као поругу, ми то схватамо као признање да смо међу онима који желе да Србија иде напред без криминала на улицама.

Београд, 05.11.2020.