ДИРЕКТОРЕ РЕБИЋУ – ДАЈТЕ ОДГОВОРЕ!

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ДИРЕКТОРЕ РЕБИЋУ – ДАЈТЕ ОДГОВОРЕ!

Синдикат полиције и полицијских старешина се више пута обраћао јавности ради заштите права и правде које су неретко узурпиране од стране појединих старешина МУП Р.Србије. Овога пута су ме (бивше) колеге из Сектора унутрашње контроле позвале на разговор (иако већ више пола године нисам радник Муп-а ), а тема је синдикат чији сам ја председник. Такав поступак према једној, у правном погледу, невладиној организацији је нечувен јер се МУП тиме директно меша у рад нашег синдиката и самим тим врши се притисак на наше деловање.

За нас, а поготову за мене, то није новина. Синдикални сам активиста већ три деценије а управо да бих избегао притиске, нисам био ни члан бивше СКЈ, нити сам сада припадник ни СПС-а ни СНС-а, иако ме је својевремено министар полиције Дачић оптуживао да сам напредњак. Разлог је био што сам тврдио, а то и данас тврдим, да је највећи синдикалац председник Вучић јер је и као премијер и сада као председник државе, највише од свих урадио на побољшању и радног и животног стандарда полиције и њених припадника. Такав мој став се многима у претходном руководству МУП-а није допадао, а посебно директору полиције Слободану Ребићу од кога је вероватно и потекла идеја о „пропитивању“ овог синдиката. Тај, оперативно први човек полиције, намерно заборавља доба када смо ми полицајци ишли на службу у поцепаним униформама, у цивилним ципелама, возили распаднута и малобројна службена возила а о малим платама да и не говоримо. Тај старешина заборавља и бесрамну аферу од пре пар година звану „анализа ризика“, када је 1.600 колега било на списку за раскид радног односа,због чега је десетак њих са тог списка извршило самоубиство а многи су доживели дубоке психичке трауме. Тај старешина се сада труди и да заборави своја кадровска решења у Новом Саду (бивши начелник Шушњић), смену врсног полицајца начелника ПУ Београд Веселина Милића (враћеног на исту дужност после промене министра), постављања „подобних“ синдикалних вођа на сарешинске положаје без икакве заслуге.

Оно што не би смео садашњи руководни тим МУП-а да заборави, јесу дозволе за ношење оружја које су нађене код појединих чланова Беливукове криминалне екипе а које (дозволе) се могу добити само уз сагласност и потпис директора полиције. Отуда је оправдан захтев честитих полицајаца да директора Ребића Влада Р.Србије разреши садашње дужности, како би могао несметано да одговори (поред осталог) и на ово питање које није ни мало неважно ни споредно. Уосталом, по писању појединих медија, Сектор унутрашње контроле је и започео истрагу у овом правцу у ОУП-у Вождовац.

Када је реч о полицијским значкама и то оним оригиналним, продужена „синдикална рука“ директора, Синдикат српске полиције се залаже да пензионисане колеге које су у пензију „однели“, наравно неовлашћено, и службене значке, не одговарају за та кривична дела иако су недавно пронађене код већ поменутих и ухапшених криминалаца. Иначе, члан руководства овог вајног синдиката је био и официр полиције из Крагујевца кога су колеге уз УКП-а ухапсиле због „ваљања“ дроге у главном граду Шумадије. Цела претходна прича о службеним значкама имала је своју предисторију прогањања значака синдиката који делују у полицији ( и то, управо од стране ССП-а), мада ни једанпут те значке, које, наравно, имају изглед полицијских (а чији би изглед иначе могле да имају?), нису злоупотребљене у било какву криминалну сврху.

После постављања новог министра унутрашњих послова г.Вулина, ми смо му пружили сву подршку, јер се одмах латио кадровског рашчишћавања за чије промашаје је (углавном намерне) највећим делом одговоран директор Ребић. Да су промене одмах на почетку дале позитивне резулате јесу успеси полиције у Новом Саду, где је претходни, напред поменути начелник, очигледно био највећа препрека за одлучан обрачун са криминалом. Да би се рашчишћавање у полицији довело до краја и пресекла свака, па и најмања веза са подземљем, неопходна је смена директора Ребића, на шта смо недавно директно указали на нашем званичном сајту синдиката. Јер, многи се још увек плаше да сведоче о „мутним“ аферама и радњама, јер је ефективна моћ и даље у рукама именованог. Међутим, СПИПС се никада није устручавао да укаже на оне (ма како високо били позиционирани) који руше углед МУП-а, јер је то првенствен задатак синдикализма у полицији.

Важна напомена:
СПИПС је једини професионални синдикат у полицији, што искључује било какав утицај руководства на наш рад. Зато позивамо све припаднике полиције, државне службенике и намештенике МУП-а, као и грађане да се учлане у нашу организацију чији је једини циљ снажна и просперитетна Србије. Синдикалне легитимације издаваћемо по пријему ваших података на e-mail blazo.spips.srb@gmail.com име, презиме, ЈМБГ, функција у синдикату (ако сте већ учлањени), адреса, фотографија и број значке синдиката (ако је поседујете).

Београд, 04.03.2021.