БЕЗ СИНДИКАТА НЕМА РЕФОРМЕ

Свима је јасно да реформа полиције која је увелико у току у МУПР.Србије мора да разреши хиљаде нагомиланих проблема, нејасноћа и неправди које су се деценијама гомилале у служби унутрашњих послова. Ипак, сматрамо да се поједини проблеми морају брже решавати, поготову они на које синдикат већ годинама указује. Само на овом сајту више пута смо објашњавали због чега мора свако да ради свој посао за шта су нам најочигледнији пример били послови обезбеђења којима се сада баве многе јединице у МУП-у, иако је САМО једна, Јединица за обезбеђење објеката и личности специјализована и обучена за те послове. Наводили смо примере обезбеђења амбасада од стране Жандармерије, САЈ-а који обезбеђује посебне личности, Бригаду полиције која обезбеђује бројне објекте ПУ Београд, јединице опште надлежности које ове послове раде сопственим људством, итд. Давали смо и предлоге за спајање јединица како би се руковођење и извршење задатака учинило ефикаснијим, као што је предлог да се Жандармерији припоји Бригада полиције и ПЈП, чиме би и колеге из ове две јединице добиле не само нове задатке већ и нове, више плате. Овим припајањем би се могло прекинути са праксом да полицајци опште надлежности обезбеђују масовне јавне скупове, утакмице и сл. Такође смо се на овом месту залагали и за повећање дневница, посебно за полицајце који су на терену ван свог уобичајеног места рада.

Ни око једног овог питања нема значајнијег помака. Састанци са радном групом сваког 10. у месецу продуктивни су у смислу давања појединих објашњења од стране највиших руководилаца министарства али предлози који долазе од наше стране увек “захтевају време” или “дубљу анализу” тако да остају на леду или у нечијој фијоци. Очигледно да се, и поред бројних захтева који проистичу из саме потребе за реформом, мора обратити пажња на примедбе и предлоге који долазе из “базе”, односно у овом случају, од синдиката. Тим пре што горе побројане иницијативе, долазе од нашег синдиката који се програмски определио за сарадању и заједничко деловање са послодавцем. Без политичких подметања или жеље за саморекламирањем, наши предлози су усмерени не само на бољи радни и социјални статус запослених, већ и на ефикасније функционисање МУПР.Србије. А то без помоћи професионалног вођства врха министарства, не може да постигне ни један синдикат као што ни једна реформа неће бити успешна ако се глас синдиката не чује и не поштује.

Београд, 06.09.2018.