Безбедност грађана – заједнички циљ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Безбедност грађана – заједнички циљ

Када смо недавно, на овом месту, покренули иницијативу за признавање пред судом снимака камера из возила која су учествовала у сударима, нисмо веровали да ће стварност сурово да потврди оправданост овог захтева. Наиме, на мој фејсбук су се јављали људи са шокантним примерима како су невини возачи трпели ударе закона иако, да је било камера у њиховим возилима, били би ослобођени пред лицем правде. Такође су се и два трагична догађаја могла веома лако да разрешити: смрт Станике Глигоријевић (због чега је оставку поднео директор „Коридора Србије“ Зоран Бабић) и тешко рањавање познате ТВ водитељке Деје Ђурђевић. О томе свему јавност је детаљно упознао један дневни лист, наводећи управо поменуту иницијативу Синдиката полиције и полицијских старешина. Међу наводима у том чланку је и мишљење Дамира Окановића, директора српског Комитета за безбедност саобраћаја, који сматра да не треба ни допуњавати законе из ове области, већ само треба мењати судску праксу. То наравно има смисла јер, ако се сада пред судом разматрају снимци камера које су, нпр. снимиле извршиоца убиства на делу, зашто по истом принципу, и снимак саобраћајне незгоде не би био третиран као валидни доказ. Наравно да ће све то имати у виду и правни тим овог синдиката који је у поступку законског уобличења око валидизације снимака камера са возила. У том захтеву ће се наћи и обавеза да сва возила јавног превоза имају те камере, док власници приватних возила не би морали да исто ураде, осим ако не осете да им је тако нешто неопходно. Не треба заборавити ни да би се процеси који би били документовани снимцима из возила, увелико скратили, драстично би се смањили трошкови око ангажовања саобраћајних судских вештака а малверзације око наплата осигурања би се свеле на минимум.

Читајући бројне коментаре на мом фејсбуку, чини се да сви напред побројани разлози који су реално веома битни, ипак су мање важни од судбине наших суграђана који често могу без кривице, да испадну криви и да им то драстично промени живот. И то на жалост, драстично нагоре, само зато што немају снимак догађаја у саобраћају којим би доказали своју невиност. Управо због тих наших суграђана ми и настављамо са иницијативом за признавање снимака саобраћајки пред судом и то паралелно са иницијативом за легализацију проституције која је већ започела свој пут ка посланицима Народне скупштине

Републике Србије. Ако буде потребно, започећемо и прикупљање 30.000 потписа колико је неопходно да се наше иницијативе узму у разматрање. На том путу нам је неопходна и помоћ јавних гласила и, колико за сада видимо, и на том плану ћемо имати подршке. То је и разумљиво, јер нам је свима крајњи циљ безбедност грађана, било да је реч о здрављу или о саобраћају.

Синдикат полиције и полицијских стрешина

председник Блажо Марковић