Брука али и опомена

Поново су нас обрукали они који, иако носе полицијску униформу, веома су озбиљно осумњичени за примање мита, злоупотребу службеног положаја као и за преквалификацију саобраћајних прекршаја. Ради се о 11 саобраћајних полицајаца из ПУ Кикинда које је ухапсио Сектор унутрашње контроле МУП-а, и којима је одређено 48-часовно задржавање.

Није то први пут, поготову последњих година да се хапсе наше колеге, најчешће у друштву лица из криминогене средине, које би управо они требало да гоне. Али оволики број саобраћајних полицајаца из једне јединице указује на нешто што је можда још опасније, а што остаје на истрази да расветли. Јер, долази се до закључка да се ради о континуираном и договореном кршењу закона и стицању противправне имовинске користи. Следствено томе, истрага ће морати да пође и „навише“ – према руководиоцима. Ако ни због чега другог онда због небудности и неспособности да се препознају криминалци којима те старешине формацијски руководе. Овај случај је изузетно оптужујући за целу полицију у очима јавности и прекрио је веома опсежну акцију коју је, у исто време, та иста полиција спровела на територији Републике а у којој је ухапшено 67 лица и поднете 129 кривичне пријаве у вези злоупотребе и препродаје дроге а откривене су и две илегалне лабораторије за њено прављење. И такав изузетан успех, који по обиму није једини ове године већ их је било подоста, пада у заборав када се на насловницама појаве (надамо се бивше) колеге у истражним затворима.

Сектору унутрашње контроле свака част, посебно када се зна да су кадровски веома дефицитарни, а има и доста посла у побољшању њихове надлежности. Али, та „метла“ МУП-а, која евидентно мора да се озбиљно појача, није довољна. У Министарству нема места за „успаване“ старешине које не знају шта њихови потчињени раде и током рада али и ван радног времена. Овај случај је опомена да се мора бацити озбиљан акценат на старешинску одговорност, јер оволики број ухапшених у једној не тако великој јединици, заиста је застрашујућ. Пример из ПУ Кикинда се може оправдавати да је постојала будност која је уродила плодом, али је чињеница да су наведена кривична дела чињена ко зна колико година, да су притворени полицајци старости од 30 до 48 година, дакле у пуној радној енергији и да свој посао знају до детаља. На жалост, изгледа да су до детаља знали и да узимају новац од возача и то годинама, и да им је тек сада дошао крај.

Синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић