ДА СЕ МИНИСТАР ИЗЈАСНИ

Пре три дана, тачније 06.10.2015. године, Влада Р.Србије донела је уредбу којом су драстично смањене дневнице са 2.556 динара на 150 динара, односно девизне дневнице са 65Е на 15 Е по дану. У међувремену, унутар МУП-а Р.Србије није добијено објашњење да ли се то односи и на полицијске службенике, посебно на оне који у сменама врше службу у Копненој зони безбедности. Што се тиче полицијских синдиката, сваки од њих тумачи поменуту уредбу на свој начин, како му одговара, односно како одговара његовом чланству. Крајње је време да министар унутрашњих послова, путем медија, да квалификовану изјаву по питању дневница, јер то је за многе од полицајаца животно питање.

Да подсетимо: прво је за припаднике Министарства укинут додатак од 10.000 динара, затим су смањене плате за 10% свим запосленима у државној управи па и полицији, затим су скоро укинута награђивања за натпросечне резултате рада тзв. „варијабила“, а сада су на ред дошле и дневнице. Што би циници рекли – када се све то сабере, човек да се од шока одузме. Посебно је то шокантно за припаднике Жандармерије па и друге припаднике МУП-а, који по задатку у сменама обезбеђују административну границу са АП Косовом. За 150 динара дневно се не може купити ништа, а плата, која је већ драстично смањена, једва да је довољна за породичне трошкове породица полицајаца које морају да живе без својих хранилаца, у сталном стресу да ли ће се њиховима нешто догодити на извршавању изузетно озбиљних и опасних задатака у КЗБ-у.

Поједине синдикалне  вође проносе гласине по МУП-у да су се поједини функционери из врха Министарства изјаснили да се поменута уредба неће односити на припаднике МУП-а. Овакав начин комуникације и обавештавања сигурно да није легитиман, већ је неопходно да се пре свега министар, јавно изјасни по овом врло битном питању.

Становиште овог синдиката је више него јасно: дневнице се не смеју смањивати (ако је ово смањивање мада више личи  на укидање).

Стандард свих запослених у Министарству је драстично опао због свих рестрикција које смо на почетку овог текста побројали, али практично укинути дневнице, посебно онима који директно раде на очувању државе Србије, није мера штедње већ је поткопавање њене безбедности.