ДАТИ СВОЈ ДОПРИНОС РЕФОРМИ ПОЛИЦИЈЕ

Синдикат полиције и полицијских старешина дубоко је свестан реформских искорака, који су учињени у последњих неколико година, на плану унапређења унутрашњих послова у Републици Србији. Свесни смо удела министра Небојше Стефановића у тој неопходној модернизацији и опремању полиције као и свесрдне помоћи потоњег премијера а садашњег председника Републике г. Александра Вучића.

Садашњи тренутак сматрамо преломним за даљи ток реформи, и то после периода у коме је већ много учињено за побољшање услова живота и рада припадника Министарства унутрашњих послова. Темељац даљег унапређења области унутрашњих послова биће несумњиво будући Закон о полицији (уз додатна побољшања и дораде). За будућу радну ефикасност изузетно је значајно кадровско јачање младим полицијским службеницима и ватрогасцима-спасиоцима. Не сме се заборавити ни значајно повећање плата запослених, масовно занављање парка службених возила, нових униформи и кодернизација службеног наоружања. Ту је и прошломесечна акција доделе новчаних поклона за децу запослених и социјална помоћ за њихове родитеље. Као круна свега, јесте пролећно започињање изградње станова за припаднике служби безбедности у више градова у Србији по више него повољним условима.

Свиме што је побројано, створена је код синдиката у полицији једна врста моралне обавезе према послодавцу, да се помогне у даљем току реформи тј. да се помогне онима који су до сада практично сами „вукли“ промене на боље, побољшавали радни и животни амбијент запослених. Због свега тога, СПИПС сматра да акценат у овој и наредним годинама мора да буде на сузбијању криминала у сопственим, полицијским редовима. Јер, жалосна је истина да нема крупније криминалне групе које је разбијена (а било их је много у последње време), да у њој није било и наших колега као извршилаца бројних кривичних дела. Ми смо више пута упозоравали, а сада то сматрамо приоритетом над приоритетима, да се Сектор унутрашње контроле МУП-а вишеструко кадровски појача, уз истовремено законско јачање ингеренција њиховим инспекторима. Такође, мора се успоставити доследна пракса командне одговорности у полицијским јединицама – смењивати и позивати на одговорност старешине оних полицијских састава чији су подређени упетљани у криминалне радње. Не смеју се заборавити ни контраобавештајне службе великих полицијских формација чија је активност недопустиво недовољна. Наравно, наша жеља да помогнемо није мотивисана намером стицања личних повластица – бољим радним местима, запошљавањем родбине и пријатеља, доделом службених просторија и возила. Овакве захтеве појединих синдикалних челника сматрамо срамотним, јер је јасно да декриминализација за коју се залажемо, мора да буде дубока и искрена и да крене прво од наше околине. Синдикати и њихови челници морају да буду, између осталог, пример у борби против незаконитог понашања, што искључује и тражење незаконитих повластица за синдикалне челнике. СПИПС се тог начела увек придржавао и сматрамо да је такав став битан део реформи које се увелико спроводе у МУП-у Р.Србије. Можда управо због овог нашег начела, изузетно смо присутни у медијима, иако је наш став – сарадња а не сукобљавање са послодавцем – сигурно мање атрактивно за појављивањем у таблоидима. Упркос свему, истрајаваћемо на нашој досадашњој програмској орјентацији јер је, по нама, и то значајан допринос позитивним кретањима у полицији Србије.

Београд, 31.01.2018.