ДЕМАНТОВАНЕ „НЕВЕРНЕ ТОМЕ“

Када смо пре два дана најавили потписивање споразума између града Београда и МУП-а о изградњи 180 станова у главном граду, реакције су биле доста зачуђујуће, јер нам се доста колега јавило да не верују да ће бити започет овај пројекат за потребе припадника полиције. Што се тиче овог синдиката, ми смо били сигурни у ту информацију, јер смо се изузетно дуго, тачније од самог оснивања, борили да се учини значајнији помак у области станоградње, посебно у Београду.

Да поновимо: У средствима јавног информисана од детаља је саопштено да је договорена цена од 630Е, око чега су веома дуго и трајали преговори са градском владом. Локација је Камендин, односно општина Земун, јер се тежило да станови буду што јефтинији, сходно материјалним могућностима припадника полиције. Даље, МУП је са десетак банака договорио знатно повољније услове за подизање кредита него што је то случај са комерцијалним кредитима. Наравно, расподела будућих станова  обавиће се конкурсом који ће бити јаван у свим сегментима.

У поменутом тексту објавили смо и да ће се спровести и конкурс за попуну 21 формално празног стана, такође у Београду, који су одавно у фундусу стамбеног фонда МУП-а. То је део од 117 станова Министарства на подручју града чији је већи део бесправно усељен од стране колега, од којих највећи број је са веома дугим радним стажом у МУП-у или су можда већ и у пензији. Овакви случајеви ће се веома пажљиво и хумано разматрати, тако да нико од припадника полиције, неће да заврши на улици. Ово обећање је на истом састанку, када је објављена и вест о почетку процедуре око новоизграђених станова, дао државни секретар у МУП-у г. Милосав Миличковић.

Очигледно је дошло време када врх власти и челници Министарства имају много више слуха него њихови претходници за захтеве синдиката, односно за потребе припадника полиције. Због тога и не замерамо сумњалима са почетка овог саопштења који нису веровали да ће значајан број колега доћи до сопственог крова над главом у догледној будућности. Јер, не једанпут смо били засипани бројним обећањима од којих није било ништа, не једанпут су и поједини синдикати шпекулисали и укључивали се, свесно или не, у кампање лажних обећања, тако да није замерити скептицима у нашим редовима. Само проверене информације, као што је ова коју је пружио Синдикат полиције и полицијских старешина, могу да поврате поверење и у синдикате у полицији и у озбиљна и суштинска настојања послодавца да живот припадника полиције буде на што вишем нивоу.

Београд, 15.04.2016.