ДИЈАСПОРА 1

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ДИЈАСПОРА 1

Текст који следи упутили смо Председнику Републике Србије.

-0-

Кабинет председника Републике Србије

Председник Републике Србије г.Александар Вучић

Поштовани

Синдикат полиције и полицијских старешина обраћа Вам се са Молбом и у пуном уверењу да нас својим неспорним ауторитетом заштитите од непринципијелних напада којима смо изложени.

Ми смо једини полицијски синдикат који се доследно држи своје програмске орјентације и конструктивне сарадње са послодавцем.

Молимо Вас за заштиту јер смо у потпуности изненађени сазнањем да је организација коју предводим постала предмет истраге колега из Управе кримналистичке полиције Р.Србије Службе за сузбијање криминалитета, а да је иницијатива потекла од генералног конзула Републике Србије у Аустрији Светлане Станковић. За мене, долепотписаног председника синдиката, који се три деценије поред полицијског посла бавим и синдикалним активностима, то представља грубо и нечувено мешање у рад синдиката. Ја не могу да знам шта стоји иза овакве интервенције конзула, односно нашег конзуларног представиштва.

Сада је уследио овај шамар са потпуно неочекиване стране и од служби и појединаца чије уплитање у синдикалне активности на овакав начин с правом сматрамо недобронамерним.

Заиста је ван памети да синдикат, који жели да своју активност прошири и да у систем безбедности укључи и припаднике наше дијаспоре (а следе отварања канцеларија СПИПС-а у Немачкој, Француској и другде), на првом кораку, после непуних месец дана буде на овај драстичан начин саплитан и оцрњен без икаквог, ма и најмањег, повода. Тим пре што до краја овог месеца Синдикат полиције и полицијских старешина потписује у Бечу споразуме о сарадњи са највећим полицијским синдикатима у Аустрији, а у плану су сличне активности повезивања са полицијским синдикатима у Европи па и шире.

Молим Вас да нам помогнете, јер је циљ и овог полицијског синдиката као и Вас, повезивање са нашом дијаспором, али и са свим грађанима света.

Београд, 14.06.2019.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ДИЈАСПОРА 2

Текст који следи упутили смо Министру спољних послова Р.Србије.

-0-

Министарство спољних послова Р.Србије

Кабинет министра

Министар Ивица Дачић

Поштовани,

Ја, долепотписани председник Синдиката полиције и полицијских старешина који се пуне три деценије, поред полицијског посла бавим и синдикалним активностима у потпуности сам шокиран сазнањем да је синдикат који предводим постао предмет истраге колега из Управе кримналистичке полиције Р.Србије Службе за сузбијање криминалитета. И то на иницијативу генералног конзула Републике Србије Светлане Станковић, која тренутно ради на подручју Аустрије, што је грубо и нечувено мешање у рад синдиката.

Наиме, пре три недеље, овај синдикат је отворио канцеларију у Бечу у ул. Ketsergasse 65b 1230Wien којом руководи магистар економије Александар Михаиловић. Ово је наш први синдикални огранак у иностранству и ми смо са поносом ову, за нас изузетно повољну вест, обнародовали и на нашем званичном сајту синдиката. А онда је уследио овај шамар са потпуно неочекиване стране и с правом постављамо следећа питања:

– Да ли сте Ви господине министре, упознати са захтевом конзула Р.Србије у Аустрији да се са криминалистичке стране испита наша активност у тој земљи?

– Да ли о томе нешто зна или је бар упућен амбасадор Р.Србије г. Небојша Родић да је овакав непримерен захтев конзула достављен УКП-у МУПР.Србије?

– Да ли је конзул Станковић прекорачила своја овлашћења и ако је то урадила (а нарочито пошто тражена истрага буде без резултата) да ли ће поднети личну и професионалну одговорност?

– Да ли неко (и ко) жели да заустави сарадњу овог синдиката са колегама из Аустрије и са нашом дијаспором?

Заиста је ван памети да синдикат, који жели да своју активност прошири и да у систем безбедности укључи и припаднике наше дијаспоре (а следе отварања канцеларија СПИПС-а у Немачкој, Француској и другде), на првом кораку, после непуних месец дана буде на овај драстичан начин саплитан и оцрњен без икаквог, ма и најмањег, повода. Тим пре што до краја овог месеца Синдикат полиције и полицијских старешина потписује у Бечу споразуме о сарадњи са највећим полицијским синдикатима у Аустрији а у плану су сличне активности повезивања са полицијским синдикатима у Европи па и шире.

Ја не могу да знам шта стоји иза овакве интервенције конзула, нисам сигуран ни да ли је наш конзул злоупотребио државне ресурсе за ко зна чије и какве интересе, али знам да за мене, као полицајца, је све ово недопустиво, прљаво и подмукло. Молим Вас да својим личним ауторитетом, као и ауторитетом функције коју обављате што хитније разрешите ову аферу која је настала необјашњивом интервенцијом вашег чиновника у Аустрији.

Београд, 14.06.2019.