Дисциплина без „дисциплинки“

Незавидна безбедносна ситуација, каква је претходних година владала у Новом Саду, наметнула је потребу новом руководству МУП-а да на чело ПУ највећег града у Војводини постави искусног главног полицијског саветника Синишу Радаковића. Колега Радаковић је своје искуство руковођења из ПС Врачар, централне београдске општине, почео прошле године да примењује у Новом Саду, наравно уважавајући специфичности овог града. Али, оно што је остало исто, јесте метод руковођења који подразумева заједнички рад, колегијалност, обуку неискуснијих колега а пре свега, избегавање дисциплинских мера, колико год је то могуће.

Овакав приступ је знатно другачији од начина руковођења знатног броја начелника, команданата, командира, који замишљају да „чврста рука“ све решава, да стални, непримерени притисак на потчињене ће битно утицати на побољшање безбедности. Међутим, у физици али и у животу, одавно је познат принцип „акције и реакције“ тј. што је притисак на потчињене већи и суровији, већи је и њихов отпор исказан на овај или онај начин.

Отуда је ситуација у Новом Саду, граду чији је криминал годинама пунио ступце „црних“ хроника, сада знатно другачија. Безбедност се не може преко ноћи побољшати, то је процес који траје из дана у дан, од случаја до случаја, али најбитнија је пробуђена професионалност код полицајаца овог другог по величини града у Србији. И то је заслуга пуковника Радаковића, што је уједно и задатак појединачно за сваког руководиоца у Министарству. Лако је жалити се на низак стандард, лошу опрему, стара возила (мада ни по овим питањима не треба ћутати). Оно што је теже, јесте дати свој допринос безбедности у оквиру своје одговорности, сузбити нерад у сопственим редовима мотивацијом а не покретањем дисциплинских поступака, ослободити се оних који пактирају са криминалцима и који су корумпирани.

У Новом Сдау су на добром путу да све то постигну у догледно време. У томе и пуковнику Радаковићу и његовим сарадницима треба помоћ и врха МУП-а али и синдиката. Отуда и овај апел Синдиката полиције и полицијских старешина, организације у полицији која једина заступа и интересе руководилаца чији успеси у руковођењу често остају невидљиви припадницима Министарства.

председник Блажо Марковић