Генерал Божовић то није наредио

Изгледа да некима у полицији није било довољно што су премијер Вучић, представници ЕУ и бројни грађани изузетно позитивно оценили напор полиције а посебно Жандармерије приликом обезбеђивања „Параде поноса“. Јер, поједини командири, посебно у Жандармерији истерују неку своју правду против колега који су били у штрајку, али намерно „заборављају“ да су ти исти жандарми стајали у строју на поменутом јавном скупу са колегама који званично нису били у протесту. То што су они пре и после „Параде“ штрајковали, њихово је неотуђиво право због кога нико не сме да сноси последице.

Да би овакво старешинско понашање било још апсурдније, они се позивају на наређење команданта Жандармерије генерала Миленка Божовића, и са својим људством изводе исцрпљујуће вежбе и егзерцире које жандарми никада раније нису упражњавали. По сазнању Београдског синдиката полиције и полицијских старешина командант Божовић никада није издао слична наређења, тако да се поставља оправдано питање одакле је потекла ова „шикана“. Највероватније су поменуте старешине умислиле да се таквим командовањем излази у сусрет наводно неизреченим жељама руководства за осветом према штрајкачима, иако нико из руководства МУП-а није ни поменуо такве намере. То је наравно, повезано са жељом тих нижих стрешина да се буде у „милости“ високих старешина и да се обезбеди неко будуће напредовање. Таква беспримерна рачуница није узела у обзир драстично рушење ауторитета управо тих старешина али и оних на челним позицијама као и углед Жандармерије у целини (који је већ уздрман због случаја са Андрејом Вучићем).

Овом синдикату није битно коме синдикату припадају жандарми на којима се преламају личне амбиције појединих њихових старешина. Није битна ни чињеница да БСППС није сматрао разлоге за штрајк оправданим. Оно што је важно у овом случају је заштита права запослених у МУП Р.Србије на штрајк, што је и уставно право регулисано и посебним Законом о штрајку. И само зато, у одбрану права и правне државе одлучно смо против самовољних и, најзад, незаконитих активности, ма како се оне правдале потребама службе.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић