ГОСПОДО СИНДИКАЛЦИ, УОЗБИЉИТЕ СЕ!

Састанак социјално-полицијског фронта који чине Независни синдикат полиције, Синдикат ватрогасаца Србије, Независни полицијски синдикат Србије и Синдикат српске полиције одржао је данас састанак у оквиру сопственог координационог тела Социјално-полицијског фронта на коме је донета одлука да се не иде са штрајком полиције, односно чланова ових синдиката. И то би било легитимно да нема претходне громогласне најаве колеге Глише Видовића, председника Синдиката српске полиције да ће започети штрајк 27.07.2014. године и да ће у њему учествовати 30.000 припадника МУП-а (!?).

Данас је председник Видовић покајнички изјавио да штрајка ипак неће бити, иако је претходних дана  био итекако ангажован у „маркетингу“ несуђеног штрајка пред бројним новинарима. И шта сада? Штрајка нема, али остаје горак укус у устима свих искрених синдикалних прегалаца у Министарству да и оно мало медијског простора за који синдикати у полицији успевају да се изборе, да ни њега неће бити, јер Видовић и њему слични који се олако играју ауторитетом својих синдиката, руше и ауторитет других, усуђујемо се рећи, озбиљнијих синдикалних организација. Јер, да се не заборави (и то да посебно не забораве разни Видовићи), штрајк је најјаче и, практично једино оружје синдикалне борбе које и послодавци респектују, да не кажемо да га се прибојавају. И када се таквим најавама а затим повлачењем, и то синдикално средство изложи подсмеху, не преостаје много других синдикалних оруђа у борби за бољи живот и рад запослених у МУП-у.

А зашто су сви чланови  Социјално-полицијског фронта одустали од штрајка – то је посебна прича коју они треба да објасне свом чланству. Јер, најаве о смањењу плата и социјалног додатка нико од надлежних у МУП-у није демантовао, а колико знамо то се и неће догодити. Извесно је да следи тежак период и да ће управо тада бити итекако потребни истински синдикати, са одлучним и правим решењима која неће повлачити чим неки супротни (руководни исл.) ветар дуне. За Београдски синдикат полиције и полицијских старешина смо сигурни да се то неће десити, као што и до сада није.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић