Колеге, свака част!

Ударна вест „црних хроника“ свих медија да је нарко-бос Дарко Шарић у истражном затвору Специјалног суда у Београду, била је логична последица вишегодишњег преданог, даноноћног рада и припадника БИА-а и оперативаца УКП МУП Р.Србије. Оперативци МУП-а су, поред сарадње са БИА-ом на хватању овог криминалца међународног ранга, веома много урадили и на привођењу правди његових помагача у Србији. О томе је Београдски синдикат полиције и полицијских старешина недавно издао саопштење за јавност под називом „Херојима признати херојство“ где смо иницирали неопходност да заслужни полицајци, који раде на овом изузетно крупном криминалистичком случају, буду адекватно награђени али и да јавност има прилику да (што је више могуће), буде упозната са преданошћу ових учесника у борби против криминала.

Шарићево хапшење је, заправо, централни део операције чији епилог ће бити будуће лишавање слободе још најмање 18 лица повезаних са нарко-босом и његовим „пословима“. Значај овог хапшења се поклапа са управо завршеним парламентарним изборима и тиме су се, заправо стекли објективни услови да се прилике у МУП-у стабилизују, да са руководних места буду смењени они који су успоравали борбу против наркотржишта и укупну активност Министарства. Полицајцима који су, поучени претходним лошим искуствима, морали да обављају оперативни рад као да газе по „минском пољу“, сада су ослобођене руке и могу у пуном капацитету да се баве својим послом.

Овакво „зелено светло“ државе многи у полицији су једва дочекали. Јер,релативна статичност МУП-а често није била узрокована, нити се радило о било кавој сарадњи са сарадницима и вођама криминалних гангова (мада је и тога било), већ је владала прећутна неактивност, партијско калкулисање или, једноставно, лоше страначко кадрирање због кога поједине виталне полицијске службе нису могле да дају све од себе. Очигледно је то време за нама, што Београдски синдикат полиције и полицијских старешина поздравља без остатка.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић