КОЛЕГЕ, СВИ У СПИПС!

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
КОЛЕГЕ, СВИ У СПИПС!

Крајње је време да све колеге у министарству „дебело“ размисле ком синдикату у полицији приступају, јер је искуство показало да се многи синдикални челници не устручавају да махинацијама и лажним обећањима привлаче будуће чланове. О злоупотребама синдиката од стране њених вођа, у виду запошљавања своје деце, као и о њиховом личном професионалном напредовању, било је доста речи (упозорења) на овом нашем сајту. Дакле, имате хиљаду разлога зашто je баш СПИПС синдикат који се истински залаже за сваког свог члана.
Потврда да истина увек исплива на површину, јесте чињеница да је Полицијски синдикат Србије изгубио статус репрезентативности јер заваравање чланства – припадника МУП-а, није могло вечито да траје. Урушавање овог синдиката у полицији заправо је резулат низа обмана које је креирао њен „вечити“ председник Вељко Мијаиловић у жељи да, на један крајње некоректан начин, привуче што више чланова (и њихових чланарина). Поред осталог, ради се о потпуно нереалном обећању реченога Вељка чланству, да ће се брзо уселити у непрофитне станове уколико уплаћују његовом синдикату месечно преко 25 еура за некакво обавезно осигурање. Вељкови сарадници тада су обилазили свако радно мести и организациону јединицу МУП-а, нудили станове колегама на атрактивним местима овде Београду, као да их имају у свом малом џепу, злоупотребљавајући ситуацију која је тада владала, да о становима за полицајце нико није уопште ни размишљао. Наравно, тадашњи градоначелник Ђилас је одбио да се у Београду граде такви станови. Нејасан је био и поступак тог синдиката, када је својевремено штрајковао НСП (коме сам ја тада био на челу) због лошег социјалног статуса, а који је по његовом прекидању „наставио“ Вељко са својим чланством све док га функционер МУП-а, тада државни секретар Ивица Тончев, није „замолио“ да га прекине и то на исти начин као када је Слободан Милошевић, пред милион људи овде у Београду, узвикнуо ону чувену реченицу: “А сада сви на своја радна места”. Због овог поступка који је договорен са Вељком, поменути Ивица Тончев добија плакету за успешни прекид штрајка. Заправо, такво демонстрирање Мијаиловића са сарадницима било је у функцији, не побољшања радног и животног положаја запослених у МУП-у, већ у циљу остварења политичких (и увек закамуфлираних) циљева. Ми смо и тада упозоравали на овом месту, да је веома опасно да се злоупотребљава синдикат у политичке сврхе, али то није имали ефекта међу вођством ПСС-а, али је имало одјека међу њиховим чланством. Отуда је и дошло до ситуације да је ПСС изгубио репрезентативност. Чињеница да су челници овог синдиката злоупотребили своје функције и што је најважније, поверење својих колега, неће изменити ни најављени протести шачице Вељкових другара и саучесника у нечасним радњама које су многи у МУП-у препознали.
Ипак и поред свега, поштоване колеге доскорашњи чланови ПСС-а, ви имате где да остварујете своју радну и социјалну заштиту, где да се учланите како бисте наставили да развијате синдикални покрет и дух у Србији.
Заправо, дошло се до једноставне чињенице да синдикате у полиције не могу да воде људи који не осећају потребе полицајаца. Они који у МУП-у запошљавају своје ближње и сл., једном речи – који злоупотребљавају ваше поверење и синдикалну идеју не могу да вас воде. Такође, у том контексту дошло је време да се преиспитају официрски чинови и руководни положаји челника појединих синдиката, односно које су то квалификације и успеси на професионалном плану довели до њиховог унапређења. Или је то био резултат посећивања Кабинета од стране тих синдикалних челника.
Са друге стране, остали синдикати све позитивне помаке у статусу и полиције и њених припадника присвајају као свој резултат. Истина је да је највећи „синдикалац“ министар г. Стефановић и да је његовим залагањем Влада одобрила набавку нових униформи, чизама, наоружања, службених возила, знатно повећање плата, а почела је и изградња непрофитних станова за припаднике служби безбедности.
Синдикалним активизмом се бавим готово 35 година и све то време сам обављао послова непосредног извршиоца полицајца. Никада нисам био позван код актуелног министра, а ниједно своје дете нисам запослио у МУП-у, нисам добио ни стан, иако сам достигао високи степен стручне спреме, нисам мољакао да професионално напредујем и морао сам да одолевам притисцима због свог ангажованог сндикалног рада. Оно што ми је заиста најважније, то сам добио: поштовање колега који годинама знају да је Синдикат полиције и полицијских старешина истински заштитник њихових интереса.
Београд, 07.03.2019.