Лажним обећањима до чланства

Да је многим синдикатима у полицији примат број чланова (односно број чланарина) и да у тој јурњави за новцем не презају ни од чега – није новина. Оно што је ново јесте да поједини синдикати, и то од оних који су већ врло бројни, обећавају потенцијалним члановима боља радна места, проходност до челника МУП-а, унапређења и сл. Такав апсурдан и, уједно, неморалан начин привлачења чланова је достигао размере „цунамија“ код једног синдиката који је такав нечастан начин напредовања обећао 200-ни колега, који за узврат само треба да одвоје 1% своје плате као чланарину за тај вајни синдикат.

Овако нешто је могао да смисли и да пропагира само труст (пилећих) мозгова који су и годинама раније давали празна обећања, као што су екстра јефтини станови за полицајце али и друге празне приче. Осим неморала који је у овим обећањима евидентан, постоји још много пропратних негативних рефлексија оваквог тобоже „синдикалног“ деловања. Први је коруптивни елеменат који је неизбежан и који би могао да се нађе и на нишану СУК-а. Затим, овиме се обесмишљава укупно синдикално деловање у полицији, јер ће се просечан поштен припадник МУП-а (а таквих је убедљиво највише), питати да ли су сви синдикати у полицији овако неморални, да ли су сви исти. Дакле, оваква глупава и неморална пропаганда учлањења у синдикате је у директној супротности са основним синдикалним циљевима међу којима никада није било места за лобирање за радна места својим члановима. Па чак и када би претпоставили да је то понегде и могуће на основу интервенције синдиката, зар нам није довољно бруке која је на дневној бази, када се у јавности појављују полицајци као дилери дроге,као чланови банди, разбојници и сл. Са полицајцима који би били постављани без поштовања прокламованог принципа каријерног напредовања, тек би онда онима којима није место у нашим редовима, била широм отворена врата за криминално деловање под плаштом полицијске униформе али сада са вишег хијерархијског места.

Зато колегама – синдиаклцима упућујемо колегијални апел и упозорење: оставите се нереалних и нелегитимних обећања, маните се лобирања било које врсте јер то није посао синдиката. То нас све који се бавимо синдикалним послом, брука а часне припаднике МУП-а одбија да уђу у наше редове и да се легално боре за своја рана и социјална права.

председник Блажо Марковић