Летње гуме у зимском периоду

Јавност је недавно била шокирана новинском фотографијом полицијског службеног возила које је завршило у јарку јер је усред јануара опремљено летњим аутомобилским гумама. Нешто раније, председник Р.Србије г. Николић јавно је протествовао што су на његовом службеном возилу такође летње гуме, и то је са правом доживео као својеврсну опструкцију дужности председника Републике.

Оно што јавност не зна, а по свему судећи ни председник г.Николић,   да је због недостатка зимских гума смењен г.Предраг Тајсић, шеф Одељења за одржавање возила у „Интеркомерцу“, предузећу које се бави одржавањем возила Министарства. Дакле, све се преломило на најнижем нивоу, на коме се само спроводе активности које је требало да уради Сектор финансија, људских ресурса и заједничких послова у МУП-у Тај сектор није успео до зиме да спроведе тендер за набавки зимских гума али је зато врло брзо нађен „разлог“ када је скандал избио – обарање тендера и сл., док немар, јавашлук и логику „лако ћемо“ нико није помињао. Као да се тај посао набавки зимских гума не спроводи већ деценијама, и као да је то набавка нуклеарног горива.

Готово је комично „решење“ које су у овој ситуацији нашли задужени за превазилажење ове, потенцијално опасне ситуације. Наиме, ти „мудраци“ поделили су по шест гума за 30-так возила одељењима саобраћајне полиције. Дакле, уместо 120 гума по одељењу подељено је свега шест. И то је подељено саобраћајним полицајцима који имају обавезу да кажњавају возаче који током зиме возе са летњим гумама. Заиста апсурдно!

А и новац за те гуме ко зна када ће добављачи успети да наплате, обзиром да је предизборна кампања почела па гуме знају да се откотрљају и ван службених радњи. Уосталом, МУП је познат као рђав платиша својим добављачима, фирмама од чијих набавки често зависе и животи колега на терену.

Све ове чињенице се заташкавају и крију, никада нема одговорних на вишим нивоима МУП-а, него „настрадају“ по правилу они на најнижим, извршним степеницама рада, тек да би они на вишим положајима рекли да су предузели мере кажњавања. Годинама се ништа не предузима на повећању унутрашње ефикасности рада унутар МУП-а. Једино се гомилају руководна места, сектори, управе и организационе једнице чије се надлежности преплићу, а када се догоде овако драстични пропусти, ти високопозиционаирани и дебело плаћени руководиоци, увек пронађу неке Тајсиће као жртве а да нико не сме да дигне глас унутар МУП-а против таквог лицемерства и безобразлука. Нико то није смео док се није појавио овај синдикат на полицијскиј синдикалној сцени Србије.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина

председник Блажо Марковић