НА ПОМОЛУ НОВА РЕШЕЊА

Да су поједине идеје и иницијативе Синдиката полиције и полицијских старешина наишле на одобравање врха полиције, потврда је писање више дневних новина око уједињавања САЈ-а и ПТЈ-а у јединствену специјалну јединицу. Синдикат полиције и полицијских старешина је то предлагао много пута из више разлога, а најважнији су рационалног трошење буџетских средстава, приближавање пракси која је у овој области давно заживела у земљама Европске уније и избегавања преклапања надлежности.

Наравно, то није била једина предложена рационализација овог синдиката. Да се подсетимо: у више саопштења за јавност смо указивали да сектору за ванредне ситуације једноставно није место у полицији. Специфичност тих послова, њихова бројност, скупа и захтевна опрема и возила – све је то, по нашој замисли, требало да се нађе под директним окриљем Владе Р. Србије, као што је то сада случај са БИА-ом која је до скоро била у саставу полиције. Из разлога који су изван МУП-а, донета је одлука која није обнародована али се такође у штампи незванично провлачи, да ће тај сектор имати статус дирекције унутар Министарства. Интересантно је напоменути да је овакво решење још крајем октобра донео министар Небојша Стефановић. Одмах после тога су се поједини синдикати „досетили“ тог истог решења, и нашироко о тој „својој“ идеји обавештавали чланство. И уместо да се запитају како је могуће да се ватрогацац званично (али врло нечитљиво и неизговорљиво) назива полицајац ватрогасац спасилац, они су се отимали око идеје о дирекцији коју су сазнали из Кабинета министра. Истовремено, ма како то чудно изгледало (мада има логике), ватрогасац се уопште не осећа полицајцем јер њихобва основна обука је сасвим другачија од полицијске. С тим у вези, Министарство треба да прекине са праксом да му Сектор за ванредне ситуације буде својеврсна „кажњеничка“ јединица у коју распоређује „грешник“ из других делова МУП-а.

Трећа идеја СПИПС-а која се доноси на обједињавање послова обезбеђења, очигледно чека доношење нове систематизације а посебно онај њен део где се даје опис послова појединих јединица. И што је подједнако важно, морају се сви стриктно и држати тог описа послова, тако да послове обезбеђења у целини и искључиво обавља специјализована Управа за обезбеђење. Такође, надамо се да ће се и статус Жандармерије променити, односно да ће добити статус специјалне јединице, и да ће у свој састав укључити Бригаду полиције ПУ Београд, интервентне јединице полиције и друге формације чији се задаци разликују од послова полиције опште надлежности.

Очигледно да су најаве у штампи знак да се почиње са реформама у полицији, што је за СПИПС и најважније. Много је ту посла тако да ниједна добронамерна сугестија, идеја или захтев за променом, нису сувишни и не треба их одбацивати без озбиљног разматрања. Ми у Синдикату полиције и полицијских старешина смо их увек давали и то ћемо чинити и убудуће.

председник Блажо Марковић