НАДА У СУШТИНСКУ РЕФОРМУ ПОЛИЦИЈЕ

Случај је хтео да се први сусрет синдикалаца у полицији и новог министра полиције г. Небојше Стефановића догоди током Празника рада. Та случајна симболика добила је још више у значењу, јер је први сусрет био изузетно конструктиван приликом кога је нови министар највише слушао синдикалне посленике шта имају да кажу, предложе, пожале се. А имало је много тога да се чује – за разлику од ранијих првомајских прослава које су се у НСЦ Макиш сводиле на пуко прослављање, док су проблеми остајали нетакнути до следећег празника.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина инсистирао је на бројним питањима која смо, у ових пола  године постојања, много пута потцртавали и понављали. Наш основни став је да са новим министром желимо партнерски однос јер нам је и циљ заједнички – што боље и квалитетније функционисање МУП Р.Србије. Док су колеге из других синдиката понављали старе бољке полиције, као што је лоша опрема, неквалитетна возила и наоружање, опште незанављање техничких средстава, недостатак станова и ниске плате, ми смо се фокусирали на унутрашњу реорганизацију полиције за којом наша служба вапи још од краја деведесетих година прошлог века  а можда и од раније. Предложили смо г.Стефановићу да се полиција реформише кроз нови Закон о полицији где би синдикати учестовали у његовом уобличавању а, истовремено и били важан сегмент у креирању нове полиције Србије. Затим, полиција би морала да се реши појединих садашњих организационих делова (ватрогасно-спасилачка служба, али и још неке), како би се бавила заиста само полицијских послом, због чега је, уосталом и створена. Нисмо заборавили ни да новом министру поновимо наша размишљања о смањењу броја специјалних јединица, за којима мала земља као што је Србија нема потребе а има само непотребне трошкове. Такође, на овом скупу су се чули и ставови које смо и ми истицали у својим саопштењима за јавност, да је недопустиво да поједини функционери добијају плату од МУП-а а раде у другим министарствима, а такође и да треба преиспитати учинак полицијских аташеа чији боравак (намерно нећемо рећи: рад) у иностранству веома оптерећује девизни део буџета нашег Министарства.

Укупно резимирајући резултате првог сусрета министра Стефановића и синдикалаца, јасно је да постоји обострана жеља да се озбиљно и конструктивно сарађује по свим питањима. Многа од њих су се нашла у бележници министра, а за многа ће се потражити одговори у наредном периоду. Такође, изузетно је важна жеља министра да са синдикалним вођама претреса сва актуелна питања једанпут месечно у циљу да се проблеми лоцирају и да се заједнички долази до правих решења. Очигледно је прошло време празних прича, обећања без покрића и жеље  врха МУП-а да синдикате стави „под своју капу“. Што се тиче БСППС такво „стављање под било чију капу“, никада није било могуће, а по свему судећи нова руководећа гарнитура и нема такве намере. Све у свему, са новим министром и његовим тимом, појавила се нада за суштинску реформу полиције и на свима нама је да ту прилику искористимо. Што се тиче овог синдиката, он ће и надаље да даје свој пуни допринос у том правцу.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић