НАЂЕНО РЕШЕЊЕ ЗА ИЗГРАДЊУ СТАНОВА?

Једно од најболнијих питања за припаднике МУП-а је стамбено питање које се није решавало годинама уназад (да не кажемо деценијама). Да је то питање покренуто са „мртве тачке“, потврђено је представницима Синдиката полиције и полицијских старешина на месечном састанку са радном групом Министарства (10.03.2015. год.), од стране државног секретара г.Милосава Миличковића.

Због дугогодишњег нерешавања овог животног проблема, са којим се свакодневно боре хиљаде припадника МУП-а, скупило се много нерешених ситуација из ове области које садашњи врх полиције има озбиљну намеру да почне да разрешава, за разлику од пређашњих вођстава. Најтежа је ситуација у Београду, где осим бројне територијалне полицијске управе, раде и хиљаде припадника и команди специјалних јединица и седишта Министарства. По налогу министра Небојше Стефановића, државни секретар г. Миличковић имао је конструктиван састанак са градоначелником Београда и његовим тимом, где су сагледане могућности да се ублажи стамбени проблем полицајаца стационираних у главном граду.  Најближе решењу је да се МУП одрекне појединих локација и (или) објеката на подручју града а да заузврат добије изграђене станове на локацијама које не би биле прескупе за отплаћивање стамбених кредита од скромних полицијских плата. Заправо, то је принцип сличан оном који користи Војска Србије (нпр. око изградње насеља „Степа Степановић“), с тим да су оружане снаге у много повољнијем положају јер имају неупоредиво више ван функције полигона, касарни и објеката заосталих од бивше ЈНА.Споменити су и да се неки разговори воде за добијање станова повоњних у правцу општине Земун поље али то је још увек у фази преговора.

Руководство МУП-а се суочило и са озбиљним проблемом нелегално и полулегално усељених станова од стране припадника полиције. Да ствар буде још гора, ове колеге у њима станују 10-15 година са породицама и многи од њих су већ у пензији. Пошто су пензионери, по садашњим правилницима МУП-а, они немају право да конкуришу за станове који ће се, како се надамо, добити кроз будућу размену објеката са градом. Те старије колеге, које су читав свој живот поклониле служби, годинама стрепе од присилног исељавања (што се појединима већ и догодило). На поменутом састанку г. Миличковић је објаснио да су вођени и да се воде стални разговори са Дирекцијом за имовину РС, како би се нашли модалитети да се и ове колеге заштите од исељења. Да је МУП и по овом питању заузео чврст став, доказује и недавно одлагање исељења и пензионисаних али и активних колега и њихових породица из станова у које су, поједини од њих, легално ушли са решењима о чувању тих станова (почетком 2000.-тих).

Заиста је запрепашћујуће да су ови проблеми, од којих је сваки трагично озбиљан, морали да сачекају 2014. и ову годину како би почели да се решавају. Неодговорност и недостатак воље да се решава животно питање хиљаде запослених у МУП-у, истинско је криминално понашање свих претходних владајућих гарнитура Министарства али и Владе, којима се грађани Србије, на жалост, давали власт у руке, како би и овакве трагичне ситуације разрешавали. Очигледно, до доласка садашњег врха МУП-а, нико се није латио овог тешког и претешког поосла. Сви бескућници у полицијским униформама или они који су и у пензију отишли без решеног стамбеног питања, надају се да се назире крај њиховим мукама и да се помаља светло на крају (стамбеног) тунела.Можда није у контексту овога што смо сада написали али је веома битна помоћ за ову борбу који води Синдикат полиције и полициских старешин, да се високо позиционирани официри Муп-а,могу бити без икаквих косеквенци не само неми посматрачи и тзв.обични чланови него високи руководиоци синдиката као и пензионери једини проблем како би користили слободне сате.Свугде је пракса у Европи,веровали или не и у нашем ближој околини и широј околини да су ченици синдиката високи официри и пензионери.Наравно једино у Србији то није пракса и практично немогуће сем у СПИПС-у.