НЕ ДИРАТИ ПОЛИЦИЈСКЕ ПЛАТЕ

Обзиром на тешку економску ситуацију у Србији, бројни су захтеви за штедњом а покренуте су и поједине конкретне акције од стране државе. Ипак, очигледно је да се штедња прелама преко леђа средње класе, а у примеру МУП-а, преко плата нижег и средњег слоја полицијских руководилаца који имају плате веће од 60.000 динара. Што се тиче највиших руководилаца МУП-а, иако је код њих највећа одбијена сума, сама висина плата али и бројне бенефииције овим руководиоцима амортизују овај новчани губитак.

Дакле, шефови и начелници одељења са 70-80.000 динара плате, остају без дела принадлежности уз осећај да су „без кривице криви“. Да нешто није у реду са оваквом државном акцијом (да не кажемо: државном отимачином), схватиле су и поједине странке у овом предизборном периоду и снажно лобирају против свега овога. Отуда и њихове пароле да са таквом „штедњом“ треба одмах прекинути. Са наше стране, Београдски синдикат полиције и полицијских старешина не интересују политичке пароле (мада су у овом случају врло индикативне), већ се залажемо за социјалну заштиту чланства као и свих припадника МУП-а, па и колега који највише трпе због оваквог „сналажења“ државе. Та иста држава, уместо да штеди на платама оних које запошљава по партијскијом кључу, и уместо што баца новац из буџета, у бунар непродуктивних и пропалих јавних редузећа и предузећа у реструктурирању, драстично смањује плате оном делу МУП-а који је истински „мотор“ борбе против криминала и борбе за јавни ред и мир на улицама Републике. Те наше колеге, преко чијих леђа се најболније одвија државна отимачина, не седе у удобним кабинетима, већ су најчешће у првим редовима у КЗБ-у, испред строја полицајаца приликом демонстрација грађана, воде компликоване и високоризичне предмете против организованог криминала, речју – стављају главу тамо где други не би смели ни ногу да ставе.

А држава им се захваљује на заиста циничан начин, одбијајући им део више него заслужене плате, надокнаде коју добијају за заштиту управо те државе и њених грађана. Ако се државни каиш мора да стеже, господо из врха власти, стежите га на неком другом месту (нека смо већ преложили), а полицију и полицајце оставите да и даље заслужено зарађују ПУНУ плату. Јер, ако се они буду понашали на послу 20% мање одговорно (што би било у складу са процентом одбитка), никоме у Србији не би било свеједно, а за саму државу  би ти било поразно. То не желе ни погођене колеге, ни грађани Србије, а ни БСППС.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић