НЕ ПОДЛЕЋИ ПРИТИСКУ ЈАВНОСТИ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

НЕ ПОДЛЕЋИ ПРИТИСКУ ЈАВНОСТИ

Актуелни тзв „ случај“ криминалистичког инспектора Слободана Дрманца очигледан је доказ да у јавности Србије не важи правило претпоставке невиности. Све са сликама, са „неопозивим“ тврдњама да је наш колега крив за пребијање демонстранта у Новом Саду -беспоговорно се тврди у ТВ емисијама и на страницама штампе и то све са пуним именом и фотографијама не тако давно награђиваног припадника МУП-а. Ситуација са прозивањем колега и са унапред изреченим пресудама за разна наводно учињена кривична дела, одавно је позната овом синдикату. Управо због тога смо се, непосредно пре избијања недавних демонстрација, обратили председнику Републике г.Александру Вучићу јер већ годинама се полицајци хапсе, да би затим, у судском поступку били правоснажно ослобођени. Ради се о десетима колега којима се, најчешће уручивао и отказ док је још кривични поступак био у току (а после кога су ослобођени!). Али после правоснажне ослобађајуће пресуде, многи од њих -НИСУ-, враћени на посао и управо на ту неправду смо и указивали председнику Вучићу. Као илустрација је пример 17 полицијских службеника из Београда против којих је СУК МУП Р.Србије поднео кривичне пријаве за примење и давање мита. Суђења није ни било,јер није било ни доказа,али они су кажњени,тако што су били на две године  на нижа радна места и када су завршили са казном,поново су враћени на своја радна места  као и у бројним другим случајевима који су понекад и били „случајеви“ управо због притиска јавности.Као што знамо кривично дело примање и давање мита никад не застарева и оно може да остане у фиоци тужиоца практично цео радни век његов. Али, превиђа се да јавност није та која пресуђује и да не сме да суди пре суда, већ то ради правосуђе на основу доказа који су доста често непоуздани или их једноставно нема.

Само једно упозорење: ако се „случај“ Дрманац заврши без судског епилога или без осуђујуће пресуде, животни потрес је овом човеку већ учињен, као и горепоменутим колегама. Отуда и наше становиште да и СУК али други истражни органи морају веома озбиљно и студиозно да спроводе предистражне радње. Притисци било које врсте – од оних који долазе од јавности, утицајних функционера или странака – не смеју да имају утицај на колеге да ли ће написати „климаву“ кривичну пријаву или не. Била „климава“ па потом и одбачена или ће завршити у фиоци тужилаштва да „чами“, сам тај поступак оставиће дубоку рану невиним колегама, а многе ће, судећи по досадашњој нехуманој пракси, оставити и без посла. Зато апелујемо да једини критеријум у истрази буде професионализам, без пребацивања недовољно на доказима утемељених „случајева“ у двориште тужилаштава и судова.

Београд, 28.07.2020.