НЕ СМАЊИВАТИ БРОЈ ПОЛИЦАЈАЦА

Обраћање Синдиката полиције и полицијских старешинама које је пред Вама, а упућујемо га и јавности, има за циљ да упозори на немир и неспокојство који су наступили у редовима припадника Министарства унутрашњих послова Р.Србије због изјава на конференцији за штампу представника Независног полицијског синдиката Србије о масовни отпуштањима у нашем министарству. Тврдња да ће 12.000 колега остати без посла, изречена без иједног аргумента, изазвала је знатно узнемирење, јер се још није у потпуности стишала ни бура око спискова радника пребациваних у фамозни Сектор за ризике који је недавно укинут као и поменути спискови. Такође, приче о отпуштањима нису до краја демантоване ни од појединих полузваничних извора из врха МУП-а. Да будемо до краја јасни: наша очекивања су да се злогласни сектор више никад не оформи, тачније, да отпуштања у полицији не буде. Јер нема јединице, посебно оних које се баве директним полицијским пословима, којима у овом тренутку не недостаје четвртина па и трећина предвиђених извршилаца. И сада на све то још и отпуштати полицијске службенике – заиста је врхунац апсурда!

СПИПС се од свог настанка залагао за сарадњу са послодавцем, до тачке до које је то могуће, не одричући се ниједног инструмента синдикалне борбе. Али нисмо за сукобљавање по сваку цену и у сваком тренутку, јер је јасно да су циљеви и врха МУП-а и Владе Р.Србије и нас, синдикалних посленика, да полиција функционише што боље, да њени припадници имају што боље услкове рада као и да им лични стандард буде на што вишем нивоу. У том правцу ми поздрављамо иницијативу да сваком припаднику МУП-а припадне социјална помоћ од по 15.000 динара, с том напоменом да би то требало да се догоди што пре. Разлог је једноставан: исплата поменуте помоћи, уколико буде убрзо реализована, неће се повезивати за изборе који следе крајем следећег месеца.

Да не буде заборављено – овај синдикат се слаже са инцијативом да се редови припадника полиције „прочисте“ од оних који су наш часни посао изблатили незаконитим радњама. Да број тих колега није занемарљив, показује и последњи случај 16 саобраћајних полицајаца којима је судија управо одредио једномесечни притвор. Евидентно је да се прочишћавање наших редова од таквих полицајаца мора наставити још упорније и у већем обиму.

Очигледно је да су проблеми који се појављују у функционисању МУП Р.Србије бројни, као што је очигледно и да се озбиљно ради на њиховом превазилажењу. По свему судећи, чини нам се да је схваћена ноторна истина да безбедности у Србији нема без респектабилне полиције. Терористички напади као што су ови последњи у Бриселу, дају нам за право да захтевамо да сваки припадник МУП-а не само да остане на свом веома одговорном и сложеном послу, већ и да му се придруже нови, млади и школовани полицијски кадрови. Без људи, без савремено обучених кадрова у полицији нема ни безбедности, што је јасно и најмоћнијим државама света а све више и нашим послодавцима у Републици Србији.

Београд, 23.03.2016.