НЕДОПУСТИВО СТРАНЧАРЕЊЕ У ПОЛИЦИЈСКИМ СИНДИКАТИМА

Синдикат полиције и полицијских старешина се, противно својој пракси доста дуго није оглашавао, желећи да сагледа активности осталих колега-синдикалаца у МУП-у. И шта је избило у први план као активност ових тзв.“заштитника радника и радничких права“? Доминирала су обавештења када ће плата, накнада за путне трошкове и сличне баналности. Додуше, у последње време код неких синдиката појавиле су се и много опасније индиције о (не)вршењу послова за које су полицијски службеници иначе плаћени.

Наиме, ради се о промишљањима да ли полицајци треба да сузбијају ремећење јавног реда и мира када су у питању блокаде саобраћајница – тренутнио су биле актуелне блокаде путева због цене горива. Чак се „испод жита“ провлачи теза да не треба ићи против народа, под тим се подразумева да су десетине демонстраната репрезенти народне воље. За сваког ко хоће да реално сагледа ситуацију међу полицијским синдикатима, јасно је да се ради о политичком утицају на синдикални рад унутар полиције. То је јако опасно, јер ако би се руководили том логиком, онда би сваки члан бројних синдиката у полицији могао да бира да ли ће и када интервенисати. Наравно да тада, од било каквог полицијског посла и интервенције нема ништа.

Срећом да су већина полицајаца и чланова синдиката у полицији професионалци који раде свој посао, остављајући своје политичке симпатије изван радних задатака. С друге стране, морао би неко на суштински начин да се позабави сузбијањем описаних деструктивних тенденција које су почеле да се сада исказују код појединих синдикалних челника. Ми се не залажемо за репресију над онима који у синдикалним редовима одавно убацују компоненте јефтиних политичких поена, али мислимо да је крајње време да се нешто уради по том питању.

Шта урадити – није питање само за синдикате, већ се оно мора поставити много шире, јер потенцијални проблем може бити веома озбиљан. Сада није реч о синдикалним питањима, пошто су многи егзистенцијални захтеви запослених решени или су пред решавањем (повећање плата, изградња станова, опремање, набавка службених возила, наоружања и др.).

Ради се о пуком странчарењу коме нема места ни у МУП.Р.Србије а поготову међу синдикалним циљевима преко 20 синдикалних полицијских организација. Што се тиче овог синдиката, и даље ћемо се чврсти држати програмске орјентације чије је исходиште у изворним синдикалним циљевима: заштита права запослених и борба за што виши радни и животни стандард. То, и ништа више и ништа мање!

Београд, 14.06.2018.