НЕОПХОДНА ТРЕЗВЕНОСТ БЕЗ ПОДМЕТАЊА

У данашњем издању (03.02.2015.) дневног листа „Данас“ под насловом „Ко сме да хапси у Србији“ цитирани су ставови СПИПС-а око Комуналне полиције – фаворизовање ове службе, преплитање надлежности са полицијом, богато опремање и завидне плате „комуналаца“ итд. Међутим, једном од синдиката у полицији то се није свидело, односно његово (иначе веома ретко ) појављивање у јавности овим поводом, и у истом чланку, заслужује наш детаљнији осврт.

Није реч о томе што колеге покушавају (?) да побију наше тврдње које смо горе побројали, јер се на њих и не осврћу. Реч је о својеврсној одбојности према СПИПС-у који се, због свежих идеја и предлога чији су циљ квалитетне промене у полицији али и у друштву, често јавља у медијима, а поготову на свом сајту. Тврдње дотичног синдиката да СПИПС осуђује Комуналну полицију и да се то једноставно не сме, не стоји, јер и бројни грађани су дигли свој глас против бахатих поступака припадника ове службе. Наш синдикат не оспорава право да постоји државни орган који треба да спроводи комунални ред – и то смо јасно истакли и у наведеном тексту као и на сајту што је јасно и цитирано у „Данасу“. Али када се приликом комуналне интервенције употребљавају средства за везивање и принудно се приводе   „шверцери“  из ГСБ-а у ПС, тада не само грађани, већ и синдикати службе која би на те радње морала да има ексклузивно право, морају да реагују. И то не на начин синдикалних колега који су подметали ставове СПИПС-у које  није ни износио, већ трезвено разматрање ситуације која је узбуркала јавност све у циљу заштите посла којим се сви ми бавимо у МУП-у Р.Србији.

председник Блажо Марковић