НЕОЗБИЉНЕ АКЦИЈЕ УРУШАВАЈУ СИНДИКАЛНИ АКТИВИЗАМ

Поједини синдикати у полицији не одступају од манира јефтине пропаганде, наравно са циљем бројнијих чланарина, односно богатијих сопствених фондова. Ради се о протестима којима се, наводно, протествује због малих дневница и њиховог минималног повећања. Да ствар буде још апсурднија, договорено је да се тих 150 динара увећа на 500 динара још прошле године на састанцима синдиката. Протестом као један од круцијалних захтева биће истакнут управо овај захтев, који је већ усаглашен, а тај синдикат ће то приказати као своју заслугу.

Демостранти се организују без обједињавања синдикалне сцене у МУП-у (што и није нека новост, иако СПИПС већ годинама инситира на заједничким активностима). Наравно да овакве „активности“ око дневница бацају у други или трећи план крупна синдикална питања – општи социјални положај запослених, услове рада, стање наоружања и опреме, возног парка службених возила, стамбене ситуације, итд. То вајним синдикалним вођама демонстраната очигледно није тема, ни за договор са послодавцем, нити за унутарсиндикалне разговоре и договоре. Изгледа да је најважније имати „сликање“ пред зградом Владе Р.Србије, а што такво, суштински неозбиљно понашање изазива код грађана контраефекат – организаторима протеста очигледно није важно. Осим подсмеха да се на улице излази због пар стотина динара са неколико десетина демонстраната, грађани се вероватно и питају да ли ће их незадовољни полицијски службеници заштитити када затреба или ће због сопственог незадовољства опструирати службене задатке и законске обавезе.

Синдикат полиције и полицијских старешина се више пута оглашавао поводом оваквих неозбиљних акција појединих синдиката које урушавају укупан синдикални активизам у полицији. Последњи пут је то било када смо упозоравали на апсурдност заједничког протеста са војним синдикатом, који није дао никакве помаке ни у Војсци Србије, а ни у полицији. Али ТВ снимци су обишли Србију и то је било, изгледа, најважније синдикалним челницима. Тада смо упозоравали на војничку заклетву, а очигледно да смо требали да подсетимо и полицијски синдикат на суштину синдикалног деловања. Тај пропуст сада исправљамо, јер излазак на улице је озбиљан чин, није то само шанса да се пошто пото изађе у јавност и да се таква вест заборави после три дана. И наравно да нема све то никаквог ефекта, а о разочараности чланства – наших колега – да и не говоримо. Сви знамо да је материјални положај запослених у полицији на ивици издржљивости. Знамо и да је економија Србије претходно била на ивици понора и да се сада полако али упорно удаљава од тог безнађа. Знамо и за напоре који се чине да нам се део принадлежности врати кроз плате. Очигледно треба стрпљења али је неопходно и да на бољој будућности раде сви синдикати у полицији заједно, без искакања и изласка на улице због безначајних повода. Без заједничке акције, не постоји истинска сврха постојања синдикализма нигде па ни у полицији.