НЕУСПЕШНА КРАЂА ИДЕЈА

Поједини синдикати у полицији не бирају средства како би привукли пажњу јавности, тако да је на видело дана, без консултација и допуштења Синдиката полиције и полицијских старешина, поједини синдикат користио наше идеје о прилозима за будући иновирани Закон о заштити личне имовине који би следио праксу која је већ деценијама у Европској унији. Ради се о законским решењима која смо ми одавно на нашем сајту јавно предлагали а који су се тицали и Закона о држању, ношењу и употреби ватреног оружја, које је сачинио правни тим овог синдиката на челу са истакнутим адвокатом Мирославом Живковићем. Председник  овог синдиката је све ове детаље изнео 24.05.2016. године, у емисији РТВ „Новосадска разгледница“. Такође изнет је и податак да се ова тема нашла у јавности јер је један полицијски синдикат плагирао давнашње идеје и активности СПИПС и који је чак устврдио да би будући закон требало да буде копија америчког. Наравно, творци те „генијалне“ тврдње нису се појавили у јавности, јер осим пуког прештампавања наше идеје нису могли ниједним детаљем да је поткрепе, да образложе на који начин би све требало мењати садашњу законску номенклатуру. Ми смо, наравно, знали да је грађанима потребна додатна заштита њихове имовине али да се она не може одвијати стихијски већ у законским оквирима. Такође нам је јасно да се америчко законодавство у том сегменту заштите приватне имовине развијало бар 150 година а и у садашњој Европској унији тај процес трајао је такође јако дуго. Тако да је у Србији, где кривично законодавство још „болује“ од социјалистичких елемената права којима приватно власништво није било „светиња“, то је један дуготрајан процес коме је СПИПС покушао да пружи скроман удео. Свесни смо да у Србији готово да нема зграда са видео-надзором који би били повезани са полицијским станицама, свесни смо и да пратећи закони који су подршка поменутом закону нису донесени и да за све треба време како не би грађани долазили у апсурдну ситуацију да, штитећи своју имовину, они – уместо криминалаца – буду предмет истраге. Овај огроман посао је СПИПС покушао да начне, али је жалосно што је и такву почетни иницијативу, у коју је уложено доста нашег труда и ангажовања, неко покушао (неуспешно) да плагира и украде.

председник Блажо Марковић