Нова возила – допринос реформи полиције

Да реформе у полицији не подразумевају само организационо престројавање, јачање свих сегменти рада, нову законску регулативу већ и значајно технолошко јачање – потврда је јучерашње скромне свечаности на платоу испред палате „Србија“, када је МУП-у на употребу предато нових 710 патролних возила. Поносан на знатно бољу општу безбедносну ситуацију него раније, министар Небојша Стефановић је најавио набавку додатних возила за потребе Жандармерије, Интервентне полиције и полицијских станица, три нова хеликоптера и осавремењавање средстава за деловање УКП-а, граничне полиције и друге јединице. Министар је подсетио и на недавну набавку 20.000 полицијских униформи, реконструкцију бројних полицијских станица али и на веће плате за полицију које следе за који месец.

Овакво масовно занављање возила и опреме, уз извесност да следи још један сличан контигент, доказ је да се реформе чији је циљ већа безбедност грађана, спроводе и оваквим масовним набавкама. Сигурно је да се више неће понављати ситуације да на терен бројних београдских општина ноћу патролира само по једна ауто-патрола, јер су остала возила у квару. Истовремено, овакав квалитативан скок опремања полиције, најбољи је одговор онима, чак и из редова појединих синдиката у полицији, да је стање (по њиховим, политичко усмереним оценама) катастрофално и да држава не даје пет пара за МУП. Пристигла возила сигурно неупоредиво више вреде од „пет пара“, а што то поменутим критичарима не одговара, то је њихов проблем. Оно што није само њихов проблем, је спинована вест да је ухапшен председник синдиката у полицији који предњачи у омаловажавању свега позитивног што се у полицији последњих година догађа. То је већ намера да се испод тепиха затрпају овакви помаци као што је набавка возила о којој је овде реч, и да се наметну теме о тобожњем спречавању синдикалног рада у полицији. Наравно да ће таква подметања припадници полиције знати да препознају, као што су и до сада умели да раздвоје истину од лажи о наводним политичким утицајима на вођење криминалистичких истрага. Знаће то и патролџије када седну у нова патролна возила, летачи Хеликоптерске јединице у новим хеликоптерима али и остали припадници МУП-а када за који месец виде веће плате у свом скромном новчанику. А што се тиче злурадих и политиком загрижених колега, треба их само подсетити на пословицу: „Пас лаје, каравани (рефоме) пролазе“.

председник Блажо Марковић