Новосадске предизборне игре полицијом

Бројна упозорења Београдског синдиката полиције и полицијских старешина да се полицајцима морају обезбедити солидни радни и социјални услови у пуној мери, како би безбедност у Републици била на задовољавајућем нивоу, упорно су игнорисана и остајала су без ефекта. Врх државе и МУП-а оглушивали су се о апеле овог и осталих синдиката у полицији да је неопходно да се драстично побољша опремљеност полицајаца на терену, да се обнови возни парк, да се коначно набаве униформе, да се обезбеде услови за достојанствен живот полицајаца и њихових породица. У тој ситуацији, у Новом Саду је дошло до инструментализације недовољно добре безбедносне ситуације у сврху актуелних предизборних надгорњавања. Чињеница да се у главном граду Војводине често догађају оружани обрачуни криминалаца. Разумљива је оправдана забринутост градоначелника Новог Сада за безбедносну ситуацију града којим руководи али не и појединих „стручњака“ који ову неповољну ситуацију користе да траже смене у новосадској полицијској управи, да се постављају кадровски захтеви министру од стране лица која нису за то овлашћена, и да се – што најтеже пада полицајцима – заборављају бројни успеси те исте, малобројне, лоше плаћене и лоше опремљене полиције. Чак и када полицајци упорним и самопрегорним радом, открију и одузму од криминалаца 2,5 кг хероина, не следи им признање ни од јавности ни од садашњих критичара, већ добијају занемарљиво месечно повећање (мале) плате од 20%. Нико ни да помисли да најистакнутијим оперативцима додели станове као награду за расветљавања најкрупнијих кривичних дела, да им пружи било какву значајнију социјалну погодност, да им уручи високо признање града, Републике.
Синдикат београдске полиције и полицијских старешина никада неће бранити нерад и неспособност полицајаца и њихових старешина. Али, не може ни да, као у овом случају, не дигне глас против очигледних политичких манипулација где је полиција, у овом случају из Новог Сада, „колатерална штета“ за рачун политичких интереса појединаца или партија. Ипак, ове у суштини недобронамерне критике, имају и своју добру страну јер јавност мора да буде упозната са стварним, веома лошим стањем унутар полиције и то по свим и радним и социјалним параметрима. Управо те суштинске слабости, које итекако
утичу на свакодневни рад полиције, треба што пре уклањати, па ће и резултати у борби против криминала бити далеко бољи.

Београдски синдикат полиције
и полицијских старешина